Hlavní obsah

Dobrovolníci odstranili skládku v evropsky významné lokalitě Suchá Rudná – zlatý lom 

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prvním červnovém víkendu se vydala početná skupina mladých lidí do CHKO Jeseníky, aby pomohla zlikvidovat skládku v tamější lokalitě soustavy NATURA 2000 Suchá Rudná – zlatý lom. Zdejší tůň a blízké okolí je útočištěm chráněného čolka velkého.

Foto: Dagmar Papáčková

Mladí nadšenci se pustili do úklidu skládky v CHKO Jeseníky s velkým odhodláním.

Článek

V těsné blízkosti obce Suchá Rudná na Bruntálsku se nachází jedna ze dvou nejbohatších lokalit v ČR silně ohroženého robustního ocasatého obojživelníka čolka velkého.

Čistotu hluboké tůně sloužící k jeho rozmnožování ohrožuje stará skládka, která vznikla za minulého režimu.

Tomu skupina 15 mladých lidí udělala přítrž. Podle pokynů zaměstnanců Správy CHKO Jeseníky se pustila do likvidace nežádoucí černé skládky.

Dobrovolníci nejprve odkryli spadané listí z mladého porostu nedaleko tůně a pak se nestačili divit, co postupně v jednotlivých vrstvách nacházeli. Paleta odpadků byla opravdu široká - od vybavení domácnosti, kuchyně či dětského pokoje až po nejrůznější již zrezlé konzervy a různé druhy sklenic s neznámým obsahem.  

„K zajímavým úlovkům patřily rezavé hrnce a konvice, žehlička, kus toalety, zvířecí kosti, kamna, rezavé konzervy od paštik a dalších potravin z 80. let, truhlíky, nejrůznější kabely či srp a kladivo,“ vyjmenovala jen malou část nalezených předmětů jedna z účastnic Lucie Nevrklová.

Mladí nadšenci odpad třídili a následně ho přenášeli v pytlích, kbelících či nalezené vaně a lavoru do přistaveného velkoobjemového kontejneru v obci. Ten se plnil velice rychle. Do jedné jeho části bylo sypáno sklo, do další plasty a železo. Nalezen byl i nebezpečný odpad, jako jsou baterie či eternit. „Vana železa už je plná a můžeme ji odnést,“ křikl Jiří Kuchta a už s kamarádem Davidem odnášeli železný šrot do obce, odkud se kdysi do lesního porostu dostal.

Čím se dobrovolníci dostávali níže do prohlubně bývalého lomu, tím originálnější předměty z dob minulých objevovali. „Ti lidé snad dříve vůbec neměli rozum. Jak mohli do přírody vyhazovat tabulové sklo či mlýnek na maso nebo pružiny z postele?“ bědoval Jan Blatský.

Naplněný kontejner byl pro nadšence velikou odměnou a všichni byli rádi, že pomohli zachránit evropsky významnou lokalitu požívající zvláštní ochranu podle směrnice Evropské unie. Navíc správa tamější chráněné krajinné oblasti plánuje ještě letos dané místo vyhlásit jako maloplošné zvláště chráněné území v kategorii přírodní památka.

Projekt S odpadky zatočíme, nálety vyrubáme, se kterým mladí lidé sami přišli, byl podpořen z programu Think Big. Tato víkendová akce již byla po návštěvě Železných hor a Beskyd třetí v pořadí v tomto roce, kdy dobrovolníci pomohli české přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám