Hlavní obsah

Dobrovolné hasiče ocenění Jihomoravského kraje mile překvapilo

Novinky, Martin Bílík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slavnostním předávání medailí Jihomoravského kraje z rukou hejtmana Michala Haška bylo oceněno pětatřicet občanů a příslušníků jednotek sboru dobrovolných hasičů z obcí Hodonínska.

Foto: Archiv SDH Rohatec

TATRA 148 - JSDHO Rohatec

Článek

Slavnostní akt se uskutečnil 23. září v obci Rohatec, která byla na Hodonínsku jedna z nejpostiženější povodní.

Bronzovou medailí Jihomoravského kraje za obětavé úsilí při záchranných pracích a likvidaci následků povodní bylo oceněno 35 občanů a příslušníků jednotek sboru dobrovolných hasičů. Mezi oceněnými byli příslušníci Sboru dobrovolných hasičů z Rohatce, Josefova, Mikulčic, Mutěnic, Násedlovic, Petrova, Prušánek, Ratíškovic, Šardic, Svatobořic, Hovoran, Čejkovic, Dubňan, Dolních Bojanovic a Strážnice a také starosta Rohatce Miroslav Králík.

Při povodni, která zasáhla Hodonínsko v květnu a červnu letošního roku zasahovalo celkem 16 jednotek dobrovolných hasičů měst a obcí a vystřídalo se v nich přes 300 členů těchto jednotek.

Jedním z oceněných Bronzovou medailí Jihomoravského kraje je i velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Rohatec ing. Tomáš Letocha. A jak na letošní povodeň vzpomíná on?

„Řeka Morava, která protéká okolo vesnice, nás za poslední léta potrápila už několikrát, proto byla činnost při letošních povodních jasně koordinována. Díky umístění obce až v dolním toku řeky nejsou povodně v Rohatci ani bleskové, ani demolující. Naše práce tedy vždy spočívala v časné ochraně a minimalizaci možných škod při zaplavení nejníže položených domů. Ocenění Jihomoravského kraje nás mile překvapilo a velmi si jej vážíme,“ řekl velitel hasičů z obce Rohatec.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů byla v Rohatci po desíti letech nečinnosti obnovena v roce 1999. Od tohoto roku je ing. Tomáš Letocha jejím členem. V roce 2001 byl jmenován do funkce velitele jednotky. Pod jeho vedením prošel hasičský sbor mnoha změnami. Postupně se jim daří získávat většinu potřebného vybavení a výstroje. Začátkem letošního roku zcela zrekonstruovali zásahovou cisternu TATRA 148.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám