Hlavní obsah

Dobročinná aukce - Se srdcem na dlani

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 22. listopadu do 7. prosince je široké veřejnosti, milovníkům výtvarného umění a sběratelům otevřená předaukční výstava 422 děl v sídle University Karlovy. Jde se o již 14. aukční salon výtvarníků Nadace Charty 77 Konto Bariéry. Aukce se bude konat v 9. prosince v Modré posluchárně UK.

Foto: Miroslav Feszanicz

Článek

Bohatý výběr děl, skvělý katalog

Jakmile se v Praze zešeří, nabízejí přízemní prostorná okna historické budovy Karolinum skvělý pohled na jedinečnou a námětově mimořádně pestrou výstavu. I proto zde všichni v údivu zpomalují, mnozí pak tisknou čelo téměř až na sklo a hltají pohledem širokou nabídku grafik, pláten, plastik či skla od předních domácích tvůrců.

Lepší je však vejít dovnitř, zakoupit si katalog a procházet se s ním v ruce tímto legendárním prostorem, nyní nevídaně vyzdobeným kumštýřskými pracemi 370 tvůrců, kteří své umění věnovali ve prospěch dobré věci.

To prý hřeje u srdce víc, než vánoční punč při procházce po Staroměstském náměstí. Mimochodem, on již sám katalog tohoto salonu výtvarníků je hodnotná sběratelská záležitost a výborná rukojeť pro toho, kdo se chce orientovat v českém současném výtvarném umění.

Autoři a jejich práce od A až do Z

Jak jsme si již řekli, aukce i výstava se konají díky podpoře výtvarníků, kteří pro dobrou věc poskytli svá díla zcela nezištně. Vystavené umění je popsáno ve výstavním katalogu, kde nechybějí základní údaje. V samostatném aukčním katalogu je pak uvedena reálná tak i vyvolávací cena díla.

První položkou je Ágnes Jana, Kristus v Le Mana – kolorovaná grafika, signováno, rámováno, hodnota daru 12 000 Kč, vyvolávací cena 8000 Kč. Následuje v abecedním výčtu dalších 369 jmen, dlouhý seznam končí Ženatá Kamila, Červený les, olej na plátně, signováno, rámováno, hodnota daru 50 000 Kč, vyvolávací cena 40 000 Kč.

Není možné v rámci této pozvánky na přední charitativní pražskou akci, popisovat jednotlivé umělecké práce. Jejich spektrum je široké, od kreseb, grafiky i kombinovaných technik přes asambláž, litografie, suchou jehlu či kolorované dřevo (nejdražší položka Bílek Michael, figury v nadživotní velikosti, signováno, hodnota daru 400 000 Kč, vyvolávací cena 200 000 Kč), až po digitální tisky, oleje, kovové plastiky a umělecké sklo. V nabídce i díla v řádu stokorun, a tak našinec nemusí být zrovna milionář, aby se nemusel bát na aukci jít a dražit.

Věnováno příznivcům dobrých skutků

Jak řekla Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 7, letošní aukční salon je věnován ve prospěch handicapovaných studentů: „Vždycky si uvědomuji, jak nadaci sluší tradice, jak se vyplácí být vytrvalý, důvěryhodný a mít jasný cíl. Tyto zásady naše aukční salony splňují a na ohlasu dárců, českých výtvarníků, je to znát... Vážíme si každého daru. Některé skvosty, které jsme ale letos dostali, mi doslova vyrazily dech. Jsem si však jista, že naprostá většina z nabídky si najde cestu mezi přátele výtvarného umění i do rodin, které vychovávají své děti k tomu, že obraz, coby umělecké dílo, patří k jejich životu.“

Připomínáme:

Výstava uměleckých děl, zařazených do 14. aukčního salonu, se koná od 22. listopadu do 7. prosince. Vždy od 10:00 do 18:00 hodin v Křížové chodbě Karolina, Univerzita Karlova, Ovocný trh 3-5, Praha 1. Vlastní aukce uměleckých děl proběhne v 9. prosince od 13:00 hodin v Modré posluchárně UK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám