Hlavní obsah

Dobřanský lesopark Martinská stěna znovu ožil sportovci

Novinky, Petr Spálenka

Dobřany na jižním Plzeňsku opět pořádaly mezi běžci oblíbený terénní Běh Martinskou stěnou, který si za jeden rok své existence získal oblibu nejen u sportovců z Dobřan. Uplynulou říjnovou neděli si odbyli premiéru nejmenší běžci. Na start tratě se jich postavilo celkem dvanáct.

Foto: Petr Spálenka
Článek

V neděli ráno pořadatelé připravili trať a vytyčili páskou záludná místa, aby usnadnili běžcům orientaci na jinak překrásných místech lesoparku. Bylo už po deváté ranní a mohlo se připravovat zázemí startu. Nanosil se bufet, postavil stan pro časomíru a za pár minut už se to nahoře v místech zvaných „u pergoly'” hemžilo čtyřmi desítkami sportovců.

Bylo právě něco před půl desátou - hodiny ukrajovaly poslední čas do začátku dětského běhu. V prostoru startu se ozvalo: „Všechny běžící děti ke mně'!” Autor těchto řádků si připadal jak v legendárním sci-fi od Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu, kdy byl  obklopen malými postavičkami. Ale teď vážněji.

Na děti čekala prověrka v délce 300 metrů do mírného kopce. Ozvalo se zpoza zatáčky „Start'!” a za chvilku už se do místa startu, kde byl cíl běhu pro nejmenší, blížil chumel dětí. Za pár vteřin už cvakaly stopky měřící časy malých závodníků. Předaly se medaile spolu s diplomy a mohly se  vyhlašovat první tři nejrychlejší.

Čas se pomalu sunul k jedenácté, krátké vysvětlení 3,6 km dlouhého okruhu a mohlo se chystat k dalšímu startu. Tentokrát pro dospělé. Na třicet šest se jich už nervozně tísnilo u startovní čáry. Poslední protažení a „Minuta do startu'!” ozvalo se. Než bys řekl švec, bylo tu známé „Tři, dva, jedna, start!” Skupina běžců se dala do pohybu.

Během okamžiku zmizeli v zatáčce a první kopečky už si oddělily skupinky pokořitelů, kteří si nechtěli navzájem nic darovat zadarmo. Bojovalo a taktizovalo se až do samotného cíle. Stejné to bylo i na čele závodu, kde se vedoucí trojice borců navzájem oťukávala.

V druhém kole domácí běžec Josef Král utekl Jaroslavu Šmídovi, který hájil stejné barvy. Ten v  cíli skončil druhý za již zmiňovaným Králem, který posunul čas o minutu nazpět, oproti času jarního běhu. Nový rekord této 7,2 km dlouhé kopcovité tratě zní 28:41. Třetí místo si urval David Lukáš, který zde zvítězil na jaře v čase 29:37. Čtvrté místo zůstalo pro Lukáše Vohradského, který má za sebou neméně úspěšný rok, co se týče sportu.

Závod skončil a  vítězům se předaly hodnotné a originální ceny, snědlo se všechno občerstvení a všichni se spokojeni, plni dojmů z překrásného běhu v nádherné lokalitě, rozešli domů. Organizátoři už se samozřejmě těší na další díl seriálu běh Martinskou stěnou - na jaro vymyslí nějaké novinky. Tak sportu zdar!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám