Hlavní obsah

Do Vsetína za největší přehlídkou filmů z Balkánu v ČR

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

20. dubna odstartuje 20. ročník Vsetínského filmového maratonu pořádaný vsetínským filmovým klubem. Jiří Fiala, dramaturg festivalu a Milan Kostelník, předseda filmového klubu, v rozhovoru přibližují jak samotný festival, tak i balkánskou tvorbu, které se maraton věnuje.

Foto: Magdaléna Hladká

Jiří Fiala (vlevo) a Milan Kostelník (druhý zleva) při loňském maratonu (třetí zleva režisér Damjan Kozole) | Zdroj: Balkanfilm s. r. o.

Článek

Můžete pro ty, kteří akci neznají, maraton pár slovy představit?

Milan Kostelník (MK): Vsetínský filmový maraton byl před mnoha lety lokální akcí. V roce 2007 jsme začali mapovat balkánský film. Ten nás oslovil trvale a během deseti let se maraton etabloval jako největší přehlídka filmů z Balkánu v České republice.

Jaký typ diváků se snažíte maratonem oslovit? Stanovili jste třeba věkové omezení? 

Jiří Fiala (JF): Ano, akce není vhodná pro děti do patnácti let. Jinak je určena komukoliv, kdo má rád film a koho alespoň trochu zajímá Balkán, a to jak místním filmovým fanouškům, tak filmovým nadšencům z celé republiky, případně ze Slovenska.

Kolik dnů vlastně takový maraton trvá a jaký je jeho program?

JF: Je to zpravidla třídenní víkendová akce. Letos se budeme podruhé zabývat aktuální srbskou kinematografií. K desítce nových srbských filmů přidáme ještě miniprofil režiséra Gorana Markoviće.

MK: Soustřeďujeme se zejména na filmovou přehlídku, proto jsme se rozhodli z programu vypustit koncerty a podobné akce. Příležitostně zařazujeme do programu také odborné přednášky k filmům. Ale každý film začínáme úvodem odborného lektora, který přiblíží vznik filmu, pokud tak neudělá sám režisér, je-li přítomen. Snažíme se také vždy připravit tematickou výstavu v prostorách kina.

Co považujete za největší lákadlo letošního ročníku?

MK: Samozřejmě, že program – je totiž složený z filmů, jenž není možné u nás běžně vidět. Neexistují k nim ani české titulky. Všechny filmy pro účel projekce na vsetínském filmovém maratonu tedy musíme také přeložit a otitulkovat. Je to technicky náročná práce, ale pokud bychom postavili přehlídku z běžně dostupných filmů, těžko bychom přilákali do Vsetína třeba někoho z Prahy, kde se děje denně více kulturních událostí.

JF: Jsem si také jistý, že náš festiválek diváci navštěvují kvůli jeho neopakovatelné atmosféře. Mezi filmy je prostor pro posezení s občerstvením, při kterém diváci hojně diskutují o zhlédnutých filmech. Panuje zde náramná pohoda.

Jaké zajímavé hosty se vám v rámci maratonu podařilo do Vsetína dostat?

JF: V letošním roce měl být hostem režisér Goran Marković. Je však i po sedmdesátce pracovně velmi vytížen a festivalu se nakonec nemůže zúčastnit. Věřím ale, že divákům s ním zprostředkujeme alespoň virtuální setkání.

V minulosti se nám opakovaně podařilo přivést na festival mimořádně zajímavé hosty, jako byl např. Damjan Kozole, Dalibor Matanić nebo Ljubiša Samardžič.

Co vás na práci věnované balkánskému filmu nejvíce těší?

JF: Skvělé je, že můžeme zprostředkovat divákům zážitek ze zhlédnutí filmů, které sami milujeme. A vědomí, že bez nás by je nikdy neviděli. Také to, že se nám kolem sebe podařilo soustředit skupinu asi deseti lidí, kteří jsou i v dnešní komerční době schopni nachystat bez nároku na honorář akci, která si v ničem nezadá s podobnými přehlídkami, na kterých pracuje třeba dvojnásobný počet profesionálů.

Výběr článků

Načítám