Hlavní obsah

Do tajů slováckého verbuňku zasvětí zájemce ve speciálních kurzech v Kunovicích

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovácký verbuňk je pojmem. Odborná literatura datuje první zmínku o tomto mužském lidovém tanci do první poloviny osmnáctého století. Od roku 2005 je zapsán organizací UNESCO na seznam mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Zájemci o výuku tohoto tance se mohou v Kunovicích na Uherskohradišťsku přihlásit na kurz do Školy lidových tanců.

Foto: Archiv Erik Feldvabel

Erik Feldvabel - verbuňk

Článek

Tímto ryze mužským tancem se podle historických pramenů loučil odvedenec před odchodem na vojnu. Dával jím najevo, že je schopen náročné vojenské služby a snažil se zapůsobit na dívky. Později se verbuňk začal tančit i při jiných příležitostech a stal se součástí různých slavnostních událostí, jako jsou hody, fašank, vinobraní, folklorní slavnosti, přehlídky.

V současné době je verbuňk i soutěžním tancem, má řadu regionálních kol a finále se každoročně odehrává právě v rámci Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici.

Kunovicích na Uherskohradišťsku pořádají každoročně Školu lidových tanců, která má dlouhou tradici. Pořádá se již desátým rokem a chlapce i muže z celého okolí seznamují se základy a taji slováckého verbuňku opravdoví mistři. Jedním z nich je Erik Feldvabel, vítěz MFF ve Strážnici z let 1998, 1999, 2000 a 2003 a současně člen Sboru lektorů a znalců slováckého verbuňku, který působící pod záštitou Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Dalším z lektorů je Ondřej Siman, primáš CM Lintava, který se věnuje verbuňku od svých tří let. Několikrát vyhrál dětský folklorní festival Kunovské léto, obsadil 3. místo a anketu diváků ve verbuňkovém předkole ve Starém městě a anketu diváků ve Strážnici.

Během posledního srpnového týdne se účastníci kurzu verbuňku pod vedením těchto dvou zkušených lektorů naučí základní prvky tohoto tance, figury, postoje při předzpěvu, prvky k „válanému“ (pomalému) a rychlému verbuňku. Součástí je i nácvik nejznámějších písniček.

Výuka probíhá od pondělí 25. 8. do pátku 29. 8., pro děti od 16 hod a pro dospělé vždy od 18.00, k tanci hraje CM Ohnica.

Reklama

Výběr článků

Načítám