Hlavní obsah

Do řeky Olše se nastěhovali noví pstruzi. Také díky železárnám

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeka Olše protékající Třineckými železárnami se ve čtvrtek odpoledne stala domovem pro čtyři stovky generačních pstruhů potočních. Pod vodní hladinu vklouzli z rukou rybáře a hokejisty Jiřího Polanského, šéfa odboru životní prostředí TŽ Radima Klimši a šéfa provozu výroby železa a oceli Tadeáše Banaśe.

Foto: Petra Jurásková

S vypouštěním pstruhů potočních pomáhaly děti místních škol.

Článek

Stalo se tak nedaleko vysoké pece. Ryby pochází z umělého chovu v Domašově, odkud je přivezl Český rybářský svaz za prostředky darované z hutě.

Doplní tak rybí populaci, která v řekách kvůli přirozeným predátorům ubývá. „Vlivem investic do ekologie se znatelně zlepšuje životní prostředí, což potvrzuje výskyt celé řady živočichů včetně ohrožených a chráněných, areál železáren v Třinci nevyjímaje. Výsledkem je nárůst počtu predátorů kolem vody, konkrétně na řece u nás vyder, volavek a morčáků, kteří se živí převážně rybami, a ty pak z toků mizí a rybáři je podle zarybňovacího plánu musí vysazovat,“ uvedl Libor Kocinec z Českého rybářského svazu, Územního výboru pro Severní Moravu a Slezsko, který zodpovídá za čistotu vod a životního prostředí. 

Kritická situace podle něj nastává v přirozené reprodukci pstruha potočního, jehož generační kusy jsou doslova vyžrány, takže nezbývá než doplňovat z umělých chovů. „Ryby nemají v korytech řek přirozené úkryty, neboť se provádí protipovodňové opatření a nemají se před nebezpečím kde schovat. Například jedna vydra denně spotřebuje kilo ryb,“ doplnil. Dar železáren do rozšíření rybí populace, která přispěje k obnově a zvýšení počtů pro tento kraj typické ryby, oceňuje. 

Třinecké železárny každoročně investují do aktivit v oblasti životního prostředí jak v oblasti nových technologií, tak do konkrétních činností vůči přírodě, ať už jde o výsadbu stromů, nebo rozšiřování druhů živočichů. „Letos například vysazujeme 50 vzrostlých stromů v lokalitě Konská a výsadba bude probíhat i na několika dalších místech,“ podotýká Radim Klimša z TŽ. 

Výskyt řady druhů ptáků prokázalo poslední sčítání. „To, že se ptáci na Olze vyskytují ve větším počtu právě v areálu průmyslového podniku, je dáno charakterem řeky. Koryto je zde poměrně členité, porostlé vegetací, keři i stromy, a to vše vytváří prostředí pro ptáky příznivé. Na hluk z dopravních prostředků si poměrně rychle zvyknou, jakmile zjistí, že pro ně nepředstavují ohrožení,“ vysvětluje živočichy hustě osídlený areál hutní firmy Milan Bronclík z České společnosti ornitologické. Navíc zde nejsou rušeni lidmi, kteří se kolem řeky v areálu podniku obvykle neprochází.

I on potvrzuje, že nezanedbatelným faktorem pro výskyt zvířat je čistota vody. Ledňáčci, skorci ani morčáci či potápky by ve znečištěné vodě žít nemohli. A právě tyto ohrožené druhy se v Třineckých železárnách vyskytují. Na Olši se letos v lednu napočítaly tři potápky, dvě volavky bílé, čtyři popelavé, osm morčáků, jeden ledňáček a 13 skorců vodních a 392 divokých kachen. Morčák velký je výjimečný v tom, že je v České republice ještě stále velmi vzácný, stejně jako ledňáček říční či volavky bílé.

Související témata:

Výběr článků

Načítám