Hlavní obsah

Do Prahy míří violisté z celého světa, příští týden začíná Mezinárodní violová soutěž Oskara Nedbala

Novinky, Markéta Zuziaková

Za několik dnů přivítá Praha mladou violovou elitu z celého světa, 1. - 3. listopadu se zde bude konat 1. ročník Mezinárodní violové soutěže Oskara Nedbala 2019, na který dorazí 76 violistů z 27 zemí.

Foto: archiv soutěže

Oskar Nedbal

Článek

Soutěž bude dvoukolová – v 1. kole se s patnáctiminutovým sólovým programem představí všichni violisté, ze kterých odborná porota vybere 12 postupujících do 2. kola.

Tam se soutěžící představí již za doprovodu klavíru a zahrají Sonátu pro violu a klavír dle jejich výběru a povinnou skladbu soutěže – Romantický kus Oskara Nedbala pro violu a klavír. Kromě Nedbalova díla zazní na soutěži také skladby J. S. Bacha, M. Regera, J. Brahmse, N. Paganini, F. Schuberta, P. Hindemitha a mnoha dalších. Soutěžní víkend zakončí koncert vítězů v neděli večer. Po celou dobu konání je soutěž volně přístupná veřejnosti a vstup je zdarma.

Již první ročník soutěže se těší nevídanému zájmu nejen u české odborné veřejnosti, ale především mezi mladými violisty po celém světe. Pořadatelé soutěže dokonce museli uzavřít příjem přihlášek o 6 týdnů dříve oproti plánovanému termínu uzávěrky, protože byla naplněna kapacita 1. kola.

„Doufali jsme, že se naše soutěž setká s kladnou odezvou, nicméně tento mimořádný zájem předčil naše očekávání. Máme z toho obrovskou radost, je to znamení, že se nám povedlo započít nový úspěšný projekt pro mladé violisty,” uvedla Kristina Fialová, přední česká violistka, ředitelka a zakladatelka soutěže.

V porotě kromě Kristiny Fialové usednou další renomovaní violisté a pedagogové z celého světa: Tim Frederiksen (Dánsko), Stephanie Baer (USA), Jan Pěruška (Česká republika), Jensen Horn – Sin Lam (Rakousko) a Sheila Browne (USA/Čína).

Vítěz soutěže si odnese mimo jiné mistrovský smyčec od Luboše Odlase a všichni laureáti se kromě finančních cen mohou těšit na věcné ceny od společností Gewa strings, Wittner či Českých hudebních nástrojů. Mimořádně ceny jsou určeny také pro nejlepšího českého soutěžícího či za nejlepší interpretaci Sonáty Bohuslava Martinů.

Organizace soutěže byla umožněna díky finanční podpoře Magistrátu hl. m. Prahy, městské části Praha 1, Nadaci Život umělce a Nadaci Český hudební fond.

Harmonogram soutěže

Pátek 1. 11. 2019

9 – 21: 1. kolo

Sobota 2. 11. 2019

9 – 17: pokračování 1. kola, po skončení 1. kola – vyhlášení postupujících do druhého kola

Neděle 3. 11. 2019

9:30 – 16:30: 2.kolo

cca 17:30: vyhlášení výsledků soutěže

19:30: Koncert vítězů, na kterém vystoupí držitelé hlavních cen a uskuteční se předání diplomů a hlavních i mimořádných cen

Další informace: www.violacompetition.com

Reklama

Výběr článků

Načítám