Hlavní obsah

Do Pohádkového lesa vyrazily celé rodiny

Novinky, Eva Jenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé putování lesními cestami zpestřené pohádkovými bytostmi mohli zažít v sobotu 8. června děti i dospělí v Týništi nad Orlicí.

Foto: Eva Jenčíková

U čarodějnice se zdobily perníčky.

Článek

Týnišťský Dům dětí a mládeže Sluníčko pořádal tradiční akci pro celé rodiny s názvem Pohádkový les. Na trase dlouhé necelé 3 kilometry čekalo 19 stanovišť a na každém nějaká pohádková postava s malým úkolem. Po jeho splnění děti dostaly malou odměnu a mohly pokračovat v cestě.

U vstupu do Pohádkového lesa čekala sudička a naštěstí vyvěštila krásné, slunečné počasí, které jen umocňovalo kouzelnou pohádkovou atmosféru celé akce. Šípková Růženka s princem si s dětmi zopakovali jména květin, čaroděj dětem připomněl, jak se chovat v lese a selka s přetékajícím hrnkem kaše kontrolovala, jak se děti vyznají v kuchyni.

Nácvik křemílkovské chůze předcházel nácviku kvalitního ovívání, dvorní dámy s královnou měly plné ruce práce, aby to všechny pořádně naučily. U červené Karkulky je každý rok malé zdržení, podávají se nejen koláčky a šťáva pro děti, ale také malé osvěžení pro dospělé a letos nechyběla ani babička a myslivec s vlkem.

Velmi oblíbenou disciplínou je zdobení perníčků u ježibaby, mírně zapatlané ruce vůbec nevadí a perníčky chutnají o to víc. U princezny se hledaly ztracené perly, Pipi dlouhá punčocha zkoušela šikovnost a Beruška sháněla puntíky na šátek, pro kamaráda Ferdu mravence. Princeznička na bále a její táta mocný král si zavolali na pomoc děti a korále byly navlečené hned.

Šmoulí lektvar zvládly podle návodu i ti nejmenší, záludné pohádkové otázky u Jeníčka s Mařenkou také. Kreativitu musel každý projevit u Pata a Mata nejen při stavbě domu, ale i při obhajobě své práce. Popelčin střevíček našli všichni i poslepu a na lanové překážky a chůdy u Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého koukali mlsně i někteří tatínkové. Hra s rybičkami u vodníků a malování u Makové panenky přivedla všechny účastníky do cíle, kde je čekala sladká medaile.

Od dětí i dospělých bylo slyšet v cíli slova díků a chvály za krásně připravenou a povedenou akci, kterou tentokrát maximálně podpořilo, po mokrých týdnech, slunečné počasí.

Největší podíl na úspěch celé akce mají samozřejmě pomocníci na jednotlivých stanovištích. Což jsou dospělí, studenti nebo starší děti, dlouhodobě dobrovolně spolupracující s DDM Sluníčko. Mnozí z nich s námi jezdí na tábory, vedou zájmové kroužky nebo prostě jen jsou nablízku, když je potřeba. Stojí je to spoustu práce, investovaného času a energie. Odměnou bývají rozzářené dětské oči, pochvala a vědomí, že patří do skupiny lidí, kteří nesedí doma se založeným rukama a občas udělají něco pro druhé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám