Hlavní obsah

Do plzeňské Techmanie se vrací "tvarohové" vazníky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavbaři firmy Berger Bohemia v pátek 3. srpna ráno instalovali do stavby budoucího planetária, které vzniká v areálu plzeňské Techmanie, dva dřevěné Hetzerovy vazníky, vyrobené podle patentu z počátku dvacátého století.

Foto: Techmania Science Center

Planetárium, které otevře na podzim příštího roku, již získává konkrétní architektonický tvar.

Článek

V nejbližších dnech bude vztyčeno dalších osm vazníků, včetně dvou původních z roku 1917. Planetárium, které otevře na podzim příštího roku, tak již získává konkrétní architektonický tvar.

"Unikátní je především to, že do těla moderní stavby organicky zakomponujeme historické vazníky z roku 1917, které byly lepeny směsí tvarohu a vápna. Podařilo se nám zachránit dva z osmi těchto historických vazníků, na zbytku se bohužel podepsala vlhkost a plíseň, musely být tedy nahrazeny autentickými kopiemi," uvedl tiskový mluvčí science centra Tomáš Moravec.

Metoda lepených dřevěných vazníků ze smrkových a bukových lamel, pojmenovaná po svém vynálezci, výmarském konstruktérovi Otto Hetzerovi, byla v českých zemích poprvé použita právě při stavbě škodovácké jídelny, budoucího planetária, a to převážně z finančních důvodů.

"Pozoruhodné je, že do vlastní konstrukce dvou původních vazníků, které se vrací do čel stavby, nebylo nutné výrazně zasahovat, historické lepidlo drží i po téměř sto letech," podotkl technický manažer science centra Zbyněk Rada.

V následujících dnech se tak Plzeňanům v areálu Techmanie naskytne pohled obdobný tomu, s jakým se mohli setkat naposledy v roce 1917, když se budova nazývaná ASAP stavěla. Deset Hetzerových vazníků z bukového a smrkového dřeva o výšce 11,5 metru a šířce 20 metrů dotvoří rám celé stavby, která se již od podzimu příštího roku stane supermoderním planetáriem s 3D projekcemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám