Hlavní obsah

Do Orlové se vrátilo loutkové divadlo

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loutkové divadlo provázelo obyvatele Orlové a nedaleké Doubravy celé minulé století. Kvůli těžbě uhlí však postupně zaniklo a nyní se po desítkách let do regionu opět vrátilo. Nový divadelní soubor s názvem Galimortovo divadlo bude přinášet radost malým i velkým divákům z okolí Orlové.

Foto: Nadace OKD

Do Orlové se vrátilo loutkové divadlo

Článek

V sobotu 24. března si první představení s názvem Bětuška a skřet nenechaly ujít děti, v hledišti nechyběli ani dospělí. Děti se bavily a sledovaly podívanou o tom, co natropila Kašpárkova prostořeká pusa. „Byly tam chybičky, děti občas něco zapomněly, popletly, nepustily mikrofónky, jinak si ale myslím, že představení bylo úspěšné,“ řekl po skončení principál Tomáš Richter.

Soubor, který nyní tvoří pět dětí a dva dospělí dobrovolníci, působí pod křídly Domu kultury města Orlová, nákup loutek a potřebné techniky významně podpořila Nadace OKD.

Historie loutkového divadla na Orlovsku se začala psát v roce 1922, kdy vznikl první spolek pod názvem Loutkářský svět Sokola. Později svůj název změnil na poetičtější V říši loutek a naposledy se název měnil v dobách socialismu, kdy se z Říše loutek stal Svět loutek Závodního klubu Doubrava. V 80. letech divadlo zaniklo, protože se na jeho budově podepsaly důlní vlivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám