Hlavní obsah

Do nového depozitáře v Otrokovicích se vejde i povoz nebo pluh

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střed Otrokovic začne měnit svou tvář. Na Jiráskově ulici začalo v těchto dnech Muzeum jihovýchodní Moravy se stavbou nových prostor pro své depozitáře. Moderní přístavba stávajícího objektu se připravuje již od roku 2009 a pro muzeum půjde o letošní největší investiční akci.

Foto: Blanka Kovandová

Na místě stavby už se začalo pracovat

Článek

„Investorem celé akce je náš zřizovatel, Zlínský kraj, a náklady na novou přístavbu depozitáře jsou vyčísleny na 32 103 000 korun. Jde o první etapu celého komplexu, na kterou naváže ještě etapa druhá, ve které bude postaven ještě jeden přístavek ke stávajícímu objektu,“ uvedl ředitel muzea Antonín Sobek.

V konečné fázi tak muzeum bude mít k dispozici moderní prostory s vnitřním mikroklimatem, které výrazně prodlouží životnost uskladněných předmětů. „Měli bychom zde po dokončení soustředit předměty z nevyhovujících podmínek depozitářů na Ploštině, v Jaroslavicích, či Malenovicích,“ vysvětlil vedoucí konzervátor MJVM Karel Šindel.

Depozitář kromě papírových fondů, etnografického a archeologického materiálu, keramiky nebo různých produktů dřevovýroby, musí pojmout i hodně velké předměty. „ Jde například o obuvnické stroje, staré vybavení domácností, ale třeba i zemědělské pluhy nebo povozy. Nové prostory pomohou toto dědictví minulosti uchránit před korozí, plísněmi, dřevokaznými houbami i hmyzem,“ dodal konzervátor.

Přístavba pomůže soustředit většinu sbírkových předmětů na jedno místo a navíc do bezprostřední blízkosti konzervátorského pracoviště zlínského muzea. Nové prostory I. etapy v Otrokovicích by měly sbírkám i odborníkům začít sloužit již v dubnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám