Hlavní obsah

Do Náchoda zavítá pětatřicetimetrové digitální kolejiště ovládané tablety a chytrými telefony.

Novinky, Ivana Karlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostorách Základní školy T. G. Masaryka v Náchodě vystaví Modelářské centrum Česká Skalice unikátní model kolejiště, který je složen z více než 40 dílů, na nichž je položeno 65 metrů kolejí. Od pátku 13. do neděle 15. listopadu mohou návštěvníci shlédnout, jak funguje provoz modulové železnice.

Foto: Ivana Karlíčková

výstava vláčků v Náchodě

Článek

Po roce a půl opět zavítají do Náchoda modelové vláčky, a s nimi malí i velcí modeláři sdružující se v modelářském kroužku v České Skalici. Pro mnohé příliš dlouhé čekání na zimní čas, a nebo hektické předvánoční období zpříjemníme pohodovou atmosférou s modelovou železnicí a papírovými modely.

Chodbami školy se bude prohánět 12 dlouhých vlakových souprav s celkem 150 vagony, některé lokomotivy se pochlubí zvukovými efekty skutečných vlaků. Výpravčí ve třech nádražích jsou vybaveni nejen klasickou výpravkou, píšťalkou a červenou čepicí, ale i počítačem pro digitální ovládání výhybek přímo v nádraží, a také vlakových souprav na trati. Většinou ale vlakové soupravy na trati řídí pomocí tabletu nebo chytrého telefonu přímo děti z modelářského kroužku.

Listopadová výstava v Náchodě ale nebude jen o vláčcích, návštěvníky potěší velká expozice papírových modelů hradů a zámků, ale i dopravních prostředků. Přesné zmenšené modely mnohých českých památek rozpozná téměř každý návštěvník. Celou aulu ve škole zaplní kromě papírových modelů další modelová kolejiště různých modelových měřítek.

Kreativní a tvůrčí návštěvníky potěší netradiční modelářské workshopy pro malé i velké. Originální modely domečků necháme společně zachumelit sněhovou nadílkou. Sníh pokryje nejen domečky, ale i celý model se stromečky. Romantické zimní diorama si pak tvůrce odnese domů, aby si jím ozdobil například adventně prostřený stůl.

Na výstavu srdečně zveme všechny naše příznivce a také obdivovatele kouzla modelových váčků. Rádi bychom poděkovali vedení školy T. G. M v Náchodě, s jejichž laskavým svolením můžeme uspřádat výstavu právě v prostorách školy, a dále Kulturní nadaci Města Náchoda za podpoření výstavy.

Takže, přijďte všichni, malí, velcí, mladí i starší, alespoň na chvíli za sebou nechat šedivé všední dny, na okamžik hodit za hlavu všechny starosti a zasnít se nad houkajícími vláčky. Někdo se ve vzpomínkách vrátí ke svým vláčkům z dětství, a někdo zase naopak bude snít, že je velký a řídí skutečný vlak. Kdosi nám jednou řekl: „Vy máte krámek na štěstí, rozdáváte lidem radost.”  Každý, kdo přijde, kousek té radosti si odnese s sebou domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám