Hlavní obsah

Do Mohelnice míří country Dostavník

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohelnice bude od čtvrtka do neděle patřit trampům a dalším milovníkům folkové a country hudby. Po roční pauze se zde ve čtvrtek rozjede sedmatřicátý ročník populárního festivalu Mohelnický dostavník.

Foto: Archiv Catawba

Polská skupina Catawba slibuje divákům jedinečnou show

Článek

Festival začíná už ve čtvrtek na hradě Bouzov, kde od šesti hodin začíná recitál Dostavníku spolu s vystoupením pražských trampů pod názvem Sekvoj.

Naplno se Dostavník rozjede v pátek v mohelnických městských sadech, kde začne ve čtyři hodiny soutěž jedenácti kapel. Po soutěži kapel a recitálu dalších vystupujících se od deseti hodin rozběhne také soutěž o nejlepší krátký film s mezinárodní účastí. Velkoplošnou projekci zakončí svým recitálem skupina Devítka.

Mezitím budou country nadšenci hrát a zpívat i na druhé scéně na zadní louce, kde program potrvá až do časných ranních hodin. Zajímavým oživením bude i vokální koncert jindřichohradeckého X-tetu v loštickém kostele od sedmi hodin večer. V sobotu se od časného rána budou umělci střídat na obou scénách, vrcholem bude odpolední galapřehlídka na hlavní scéně. Na tu naváže show indiánského souboru Catawba.

V neděli je na programu mimo jiné vystoupení Pavla Žalmana Lohonky. Dostavník zakončí v pravé poledne tradiční píseň No to se ví, zase se sejdem. Podle hlavního pořadatele Pavla Aligátora Nenkovského bude jedním z taháků skupina Kamelot, která v Mohelnici představí  novou desku. Dostavník se podle jeho slov připojil k mezinárodnímu projektu Putování po festivalovém souhvězdí. Ten spočívá v tom, že si festivaly v Česku, Polsku a na Slovensku vzájemně posílají své účinkující. Z Polska tak přijede již zmíněný populární indiánský soubor Catawba, Slováci vyšlou kapelu Vodopád.

Na letošním Dostavníku budou návštěvníci vzpomínat na trampského písničkáře Jaroslava Velinského alias Kapitána Kida, který 19. února ve věku 79 let zemřel. Kapitán Kid byl několikrát členem poroty Dostavníku, v roce 1987 tady premiérově zazněla jeho písnička No to se ví, zase se sejdem. Ta se pak stala neodmyslitelnou součástí zakončení všech dalších ročníků festivalu, a tak zazní i v neděli v pravé poledne.

Letošní Dostavník má i charitativní podtext. „Lidé mohou donést vršky od plastových lahví, které sbíráme na podporu nemocné Michalky Láníkové. Odhadnutou cenu nasbíraných uzávěrů potom bude mít šek, jež dostane její rodina přímo na hlavní scéně," dodal Nenkovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám