Hlavní obsah

Do kondoleční knihy přibývají zápisy i v Olomouci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělního poledne mají lidé v Olomouci možnost vyjádřit soustrast rodině Václava Havla zápisem do kondolenční knihy. Je k dispozici v Informačním centru v podloubí radnice. Jako první zapsal kondolenci primátor Olomouce Martin Novotný.

Foto: Blanka Martinovská
Článek

"Členy rady města Olomouce i mě osobně hluboce zasáhla zpráva o úmrtí našeho prvního porevolučního prezidenta pana Václava Havla. Představoval pro nás osobnost, s níž je neoddělitelně spojen návrat svobody a demokracie do naší země po desetiletích komunistické diktatury. S Václavem Havlem bylo možné v řadě věcí nesouhlasit, vždy si však zasloužil respekt konzistencí svých názorů a odvahou, kterou projevoval při jejich prosazování. Odchod Václava Havla je též symbolickým ukončením prvních dvou desetiletí našeho polistopadového vývoje se všemi jeho pozitivy i problematickými momenty. Věřím, že v dalších desetiletích se české společnosti podaří dostát jeho odkazu nejen uchováním svobody a demokracie, ale i kultivací jejich každodenní podoby," uvedl ve svém prohlášení primátor.

Po domluvě  s vedením města se Kulturní Olomouc, o. p. s., pořadatel Vánočních trhů, rozhodl v době státního smutku zrušit od středy do pátku doprovodný program trhů. Ve středu zcela bez náhrady, ve čtvrtek budou moci lidé na Horním náměstí pravděpodobně zhlédnout některý z dokumentů o Václavu Havlovi.

Na pátek potom pořadatelé připravují přímý přenos ze státního pohřbu exprezidenta na velkoplošné obrazovce. „Zároveň zveme občany, aby přišli uctít minutou ticha památku zesnulého a společně na něj zavzpomínat,“ uvedl zástupce Vánočních trhů Pavel Vysloužil.

Po promítání se chystá s Českým rozhlasem, Českou televizí, vedením města, Univerzitou Palackého a lidmi, kteří měli blízko k Václavu Havlovi, vzpomínka na něj a jeho vztah k Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám