Hlavní obsah

Do Holešova proudí chasidé, připomínají si výročí významného učence rabína Šacha

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešovské židovské památky se v těchto dnech těší mimořádné pozornosti poutníků z celého světa. Židovský svět si totiž 10. února připomíná 353. výročí od úmrtí významného učence rabína Šacha (1621 - 1663), který je v malém východomoravském městečku pohřbený.

Foto: MKS Holešov

Britští chasidé a Šachovi potomci s knihami svého předka v holešovské synagoze.

Článek

Zbožní chasidé, mezi nimiž jsou i rabínovi potomci, přijíždějí, aby se v Holešově pomodlili. Kromě Šachova hrobu mají zájem navštívit i novou studovnu, která v synagoze vzniká a která poutníkům nabízí rabínovy nejvzácnější knihy. Ty se do Holešova podařilo získat ze světových internetových aukcí jako významné exponáty. Zbožným Židům však slouží také ke samostudiu.

„Rabín Šach patří mezi nejvýznamnější rabíny pohřbené na území České republiky. Takových míst přitom u nás moc není. Co do významu a mimořádnosti je Holešovu nejbližší Krakov a Bratislava,” říká o Šachovi správce a průvodce holešovských židovských památek Vratislav Brázdil.

Šach se narodil v roce 1621 v litevském Vilniusu a zemřel v roce 1663 v Holešově, kde před smrtí působil jako rabín a napsal své nejvýznamnější práce. Řadí se mezi dvacet největších židovských učenců a z tohoto pohledu jeho význam překračuje i věhlas slavného pražského rabína Leva. Šachovy práce soustředící se především na židovské právo jsou totiž zásadnější.

Část knih, které napsal, bude pro turisty od jara k vidění také v nově vzniklém památníku (studovně), který vzniká ve druhém patře synagogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám