Hlavní obsah

Do frýdeckého magistrátu už nezatéká

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická budova frýdeckého magistrátu prošla nutnými stavebními úpravami. Do části sousedící s kavárnou Radhošť zatékalo, což mělo za následek poškození zdiva a opadávání vnitřních i vnějších omítek. Součástí oprav byla také úprava přilehlého chodníku.

Foto: magistrát FM

magistrát - sanace

Článek

Budova byla špatně a nedostatečně odizolovaná. Bylo tedy nutné vybudovat zcela novou svislou i vodorovnou hydroizolaci za pomoci tlakové injektáže. Následně byly sanovány poškozené omítky, a to jak vnitřní, tak i vnější. Součástí úprav bylo také pořízení vzduchotechniky s rekuperační jednotkou, kterou je zajištěno optimální větrání i zpětné získávání tepla, což je důležité pro omezení či zamezení výskytu vlhkosti ve vnitřních prostorách.

Po ukončení prací byl vyspraven i přilehlý chodník, jehož rozpraskaný asfaltový povrch byl nejen hůře schůdný, ale zejména v zimních měsících také hůře udržovatelný. V budoucnu se počítá s tím, že povrch chodníku v okolí magistrátu bude sjednocen. Bude tedy tvořen z žulových kostek, které budou položeny až ke katastrálnímu úřadu tak, aby byl podpořen nejen estetický dojem budovy, ale celé historické části města.   

„V zájmu nás všech by mělo být udržovat historické budovy v památkové zóně města v co nejlepším technickém stavu, abychom je mohli užívat a jejich architekturu zachovat co nejdéle. Sanační práce pomohly zamezit další devastaci zdiva a prostory suterénu nabídly vhodné prostory pro archiv magistrátu i banky, která v budově taktéž sídlí,“ řekl náměstek primátora Jiří Kajzar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám