Hlavní obsah

Do ankety o velkých investicích se v Bohumíně zapojilo 1 600 lidí, vyhrál projekt rekreace u jezer

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský ohlas zaznamenala anketa pro Bohumíňáky, kterou v polovině října loňského roku spustila zdejší radnice. Do hlasování o plánovaných projektech se zapojilo prostřednictvím internetu i klasickou papírovou formou přes 1 600 lidí.

Foto: archiv města Bohumína

Kališovo jezero v Bohumíně.

Článek

Vítězným projektem je plán na vybudování moderní rekreační zóny u místních jezer. Anketa vycházela ze Strategického plánu rozvoje města Bohumína. Jejím smyslem bylo nabídnout lidem možnost se spolupodílet na plánování změn ve městě. Lidé mohli dát „zelenou“ pěti ze čtrnácti návrhů.

„Po sečtení všech hlasů se ukázalo, že mezi hlavní priority našich občanů patří rekreace, zdravotnictví a doprava. Nejvíce hlasů dostal projekt na rozšiřování rekreace u Kališova a Vrbického jezera, do první pětice se probojoval i plán na vznik nového lesoparku Na Panském a výstavba rekreační in-line a cyklostezky. Vysoký počet obdrželo i vybudování dopravního terminálu u vlakového nádraží a zachování zdravotnických služeb v souvislosti s naší městskou nemocnicí,“ vypočetl starosta Bohumína Petr Vícha.

Aby vedení města získalo co nejpřesnější zpětnou vazbu, mohli lidé do volné kolonky připsat svůj vlastní nápad. Dvě stě dvacet z nich této možnosti využilo. V námětech se hromadně opakovalo zrušení ubytoven a zchátralých objektů na území města a s tím související řešení soužití v problémových lokalitách. Nezanedbatelnou část reakcí tvořily ty, které se týkaly kvality ovzduší.

„Zaznamenali jsme i zajímavé náměty na vybudování lezecké stěny, hudebního klubu pro mladé, výběhu pro psy s herními prvky a překážkami. Další se týkaly například dopravních investic včetně parkovacího domu či obchvatu Bohumín–Karviná,“ upřesnil starosta.

Mezi nejrůznějšími tipy od občanů nechyběly ani kuriozity. Někdo by si v Bohumíně přál letiště a mrakodrap, jiný zase velké obchodní centrum po vzoru Prahy či rozhlednu.

„Doufali jsme, že anketa Bohumíňáky osloví, ale tak masivní zájem jsme nečekali. Jde vidět, že lidé se o změny ve městě zajímají a není jim lhostejné, jak se bude Bohumín vyvíjet. Anketa našla ohlas u všech generací. Věkové rozmezí těch, kteří ji vyplnili, bylo od osmi až do devadesáti let,“ zhodnotil data Vícha.

Podle výsledků bude nyní radnice plánovat a investovat. „Akce takového rozsahu vyžadují dlouhé měsíce příprav, projektování, shánění finančních prostředků. My budeme připravovat k realizaci postupně všechny projekty, ale větší úsilí a finance budeme směřovat do těch akcí, které lidé v hlasování upřednostnili,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám