Hlavní obsah

Dny evropského dědictví na zámku Mníšku nabídnou zdarma vstup do kaple i reprezentačních sálů

Novinky, Marie Charvátová

Zámek Mníšek pod Brdy se v měsíci září každým rokem připojuje ke Dnům evropského dědictví. V rámci akce letos umožní návštěvníkům zdarma prohlídku I. okruhu s kaplí a reprezentačními prostory.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

O víkendu 5. a 6. září a od úterý do pátku 8. až 11. září uvidí návštěvníci zámku Mníšku pod Brdy zdarma první prohlídkový okruh, který zahrnuje 11 místností reprezentační části zámku. Představuje interiéry, které poslední mníšečtí pánové využívali jen výjimečně, při slavnostních příležitostech a k uvítání hostů.

Prohlídka zavede návštěvníky například do honosné vstupní jídelny, velkého společenského sálu, ale také i do malého kuřáckého či loveckého salónku, moderní pracovny nebo knihovny s malovaným stropem. Komnaty jsou plné cenného vybavení a zajímavých předmětů, které vzbuzují zvědavost na první pohled. Ne vždy je okamžitě patrný účel, k němuž sloužily. Poznali byste hned kratiknot, lis na vymačkávání citronů, nůžky na krácení doutníků nebo zvonek na služebnictvo?

Součástí prohlídky reprezentačních prostorů je také náhled do vzácné barokní kaple svatého Serváce. Dochovala se s maximem původního vybavení a to zejména díky tomu, že veškerá obrazová výzdoba, včetně originálu od Karla Škréty, byla v druhé polovině minulého století uschována v mníšeckém kostele sv. Václava na náměstí. Obdivovat se můžeme také překrásnému stropu a jeho štukové výzdobě, která se v tak velkém rozsahu již nikde na zámku nevyskytuje.

Vstup zdarma se vztahuje pouze na jednotlivce, nikoli na organizované skupiny, a umožněn bude do vyčerpání kapacity s platnou vstupenkou vyzvednutou na pokladně zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám