Hlavní obsah

Dlouhé hodiny pršelo a kralupští hasiči vyráželi do akce

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 29. června odpoledne se kralupské ulice rozezněly zvukem sirén požárních vozidel. Tentokrát však nešlo o požár, nýbrž o živel vodní.

Foto: Martin Tlustý

Zvýšený průtok a nahnědlá barva vody na soutoku Zákolanského a Knovízského potoka signalizovaly, že podstatně zvýšený průtok má potok Zákolanský.

Článek

Na straně Lobečku se místní dobrovolní hasiči již tradičně zapojili do odvodnění značné části parkoviště u největšího kralupského hypermarketu, kde v případě dlouhotrvajícího deště není zdejší zřejmě ne zrovna nejlépe vyprojektovaná kanalizace schopna pojmout déle trvající intenzívní vodní nadílku. Pro dobrovolné hasiče jde již o doslova místní folklór.

Na druhé straně města, a to v Zeměchách, Mikovicích a Kralupech představuje však reálné nebezpečí nenadálé vzedmutí hladin Knovízského nebo Zákolanského potoka. Knovízský potok byl ve čtvrtek relativně v klidu, to samé však rozhodně nebylo možné říct o potoku Zákolanském, který do Vltavy přivádí mimo jiné vodu i z oblasti Okoře.

Zákolanský potok začal tradičně zvyšovat svoji hladinu hlavně v oblasti Budečské stezky, kde jeho tok vzápětí obchází fotbalové hřiště V Olších. Právě zde se v místních potočních záhybech a dále pod lávkou vedle vchodu na stadion začaly hromadit vodou přinesené větvoví, ale i pořádné kusy dřev.

K potoku místo oběda po upozornění občanů nejdříve vyrazili specialisté z odboru životního prostředí městského úřadu v čele s jeho šéfem Janem Koberou, jenž vzápětí požádal o součinnost místní státní hasiče, kteří se vzápětí dostavili namísto a začali chumly větví v kritických místech vytahovat, pokud to jen trochu šlo.

Čtvrteční situace nebyla naštěstí ještě výslovně kritická, ale pršet o den či dva déle, mohlo být podstatně hůře. Při této příležitosti bylo na místě konstatováno, že koryto Zákolanského potoka se právě zde má začít brzy mechanicky prohrabávat, avšak pro spodní část potoka v oblasti Na Františku bohužel ještě nejsou zdaleka hotovy úplně všechny nezbytné úřední formality.

Do oblasti tzv. Budečské stezky později odpoledne po zasedání kralupského městského zastupitelstva zamířil jak starosta a současně senátor Petr Holeček, jakož i místostarostové Marek Czechmann a Libor Lesák, kteří se na místě nechali důkladně informovat o stavu jednotlivých vodních hladin na tocích směřujících do Kralup. Současně si zde se svými zastupiteli měli možnost krátce pohovořit i místní občané, kteří právě zde již dlouhá léta žijí ve svých nemovitostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám