Hlavní obsah

Divadlo v Řeznické uvede hru Odvolání, ve které hraje i ji režíruje Miroslav Táborský

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Miroslav Táborský se pustil do režie hry amerického dramatika Billa C. Davise Odvolání, kterou 25. listopadu uvede v premiéře pražské Divadlo v Řeznické. Vedle něj si v inscenaci zahraje ještě mladý herec Filip Cíl.

Foto: archiv Divadlo v Řeznické

Renomovaný herec a v případě hry Odvolání i režisér - Miroslav Táborský.

Článek

Divadelní hra Odvolání amerického dramatika s italsko-irskými a rusko-židovskými kořeny Billa C. Davise, který není u nás příliš známý, měla premiéru v Manhattan Theatre Club a poté byla přenesena na Broadway, kde získala cenu Outer Critics Circle Award.

Odvolání má rovněž filmovou podobu, ve které excelovali Jack Lemmon a Charles Durning. Filmová adaptace, kterou kritika označila za jeden z nejlepších deseti amerických filmů roku 1984, byla tady před lety uvedena pod názvem Kazatel a žák.

Hra se zabývá tématem nezávislosti jedince v tradičně fungující instituci. Tu zde zastupuje katolický seminář: mladý posluchač se obrátí na populárního a věřícími velmi oblíbeného faráře o radu a pomoc. Začne však narážet nejen na církevní řád, ale především na zkostnatělost pozemských zástupců církve. Za své neortodoxní přístupy má být vyhoštěn ze semináře.

Inscenace je propracovanou studií charakterů, ale oplývá i komickými situacemi, které její apel nijak nesnižují, naopak zdůrazňují hlavní téma a myšlenku, a to je osobní odvaha každého z nás.

Hra Odvolání, kterou přeložil Alexander Jarie a kterou uvede pražské Divadlo v Řeznické, vzniká v dramaturgii Yvetty Srbové a herec a režisér Miroslav Táborský je rovněž autorem výpravy.

Není bez zajímavosti, že francouzská verze této hry byla oceněna v Paříži cenou Moliére Award za dramatický text. A kdo že je to Bill C. Davis? Jde o amerického dramatika, herce a režiséra, který je držitelem několika ocenění včetně Outer Critics Award, Moliere Award.

Související témata:

Výběr článků

Načítám