Hlavní obsah

Divadlo Na Jezerce uvede nadčasové drama Shylock

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Divadle Na Jezerce se připravuje další česká premiéra, jejíž téma je více než aktuální. Dlouho očekávanou novinkou je Shylock v režii Radka Balaše. Premiéra bude uvedena 27. dubna v oblíbeném divadle, které navázalo na dlouholetou rodinnou tradici rodiny Hrušínských.

Foto: Archiv Divadla Na Jezerce

Milan Kňažko

Článek

Drsné drama Shylock namířené proti antisemitismu a přehnané politické korektnosti napsal Kanaďan Mark Leiren-Young již před dvaceti lety a za tu dobu hra doslova obletěla svět. Divadlo na Jezerce iniciovalo její překlad do češtiny. Exkluzivním hostem v titulní roli není nikdo menší než slovenský charismatický herec Milan Kňažko.

„Rádi bychom uvedením této hry zdůraznili naše odhodlání bránit svobodu a demokracii. Hra je namířena proti antisemitismu a přehnané politické korektnosti, což jsou dvě věci, které v současné době negativně ovlivňují světové dění. Svým způsobem bourají přesně ty hodnoty, ke kterým jsem se tak dlouho upínali a toužili po nich, když jsme žili v totalitním režimu a snili o západním světě. A teď, když  k západu patříme, přehnaná politická korektnost Evropu téměř bourá. Mám obavu, abychom nepřišli o svou svobodu, kterou považuju za jednu z nejcennějších věcí, jaké člověk může mít,” uvedl k chystané novince principál a herec Jan Hrušínský a věří, že Shylock v podání slovenské herecké legendy Milana Kňažka bude pro diváky zážitkem.

Hra bude pro diváky otevřena předstoupením herce Jona v masce proslulého Žida Shylocka, který přednese monolog ze Shakespearova Kupce benátského. Když náhle přejde do civilního projevu, pochopíme, že jsme na bouřlivé besedě s diváky, která následuje po posledním představení této hry na nejmenovaném divadelním festivalu, kde se měla hrát ještě čtrnáct dní.

Vedení festivalu ji však po vášnivých protestech, které inscenátory a hlavně Jona, představitele Shylocka, obviňovaly z antisemitismu, ze strachu náhle stáhlo z repertoáru a její uvádění předčasně ukončilo. Vzrušující hra s diváky se v určitých momentech stává drsnou obžalobou absolutizované politické korektnosti...

A jak se cítí v Praze Milan Kňažko? Prahu si užívá a zkoušení v Divadle Na Jezerce také. „Myslím si, že každý z divákov zažíva vo svojom životnom príbehu chvíle, kedy musí rozhodovať, na ktorej strane je pravda. Často musí čeliť tlaku spoločenských konvencií a predsudkov. Na našom predstavení bude mať možnosť spolu so Shylockom hľadať prijateľné riešenia. Niekedy pomôže odvaha, inokedy humor,” řekl Kňažko o své roli Shylocka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám