Hlavní obsah

Divadelní Hobblík a Mumraj opět v Hodoníně

Novinky, Radim Blaško

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 18. až 21. března chystá Dům kultury Hodonín, ve spolupráci s Oblastním předsednictvem Svazu českých divadelních ochotníků Jižní Morava a Klubem přátel umění v České republice, o. s., již třináctý ročník krajských postupových divadelních přehlídek Hobblík a Mumraj.

Foto: Radim Blaško

Hobblík a Mumraj 2015

Článek

Na divadelní Hobblík - krajskou přehlídku amatérských činoherních a hudebních divadel s doporučením na celostátní přehlídku amatérského činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně 2015 se letos přihlásilo devět amatérských souborů z Prahy, Ostravy, Břeclavi a jiných koutů České republiky.

Premiérové představení zde odehraje i místní divadelní soubor Svatopluk. Po úspěšných inscenacích her Uděláte mně to znova? a Královny přichází soubor v pořadí s třetím nastudováním nejmladšího ze tří jeho režisérů. Hru napsal současný britský dramatik Peter Quilter, který se mimo jiné proslavil muzikálovou komedií Boyband nebo svým vůbec nejúspěšnějším titulem Je úchvatná, jejž jako českou premiéru uvedlo pražské divadlo Kalich.

Úspěch ale sklidila i jeho Opona nahoru, kterou už dříve uvedlo divadlo Palace a s níž nyní přichází i jedna z tvůrčích skupin souboru Svatopluk. Pro tuto typicky situační komedii si vedle „tří královen“ – Marie Bravené, Petry Kulčárové a Bohuny Mikulicové – režisér vybral i neméně herecky ostřílenou Vítězslavu Mojžíšovou, z Brna si pak jako hosta přivedl mladičkou, teprve debutující herečku Saru Cočev. Premiéra je plánovaná na středu 18. března, následovat budou reprízy 24. března a 2. dubna.

Nebude to však jediná premiéra na tomto festivalu, soubor Rozkoš z Prahy, zde uvede svou parafrázi velmi známé pohádky, určené spíše pro dospělé. Sněhurák a (nestoudné) trpaslice uvedou v pátek 20. března. 

Druhá část festivalu je nazvána divadelní Mumraj a jedná se o Krajskou přehlídku studentských souborů (pro věk účastníků 15 – 26 let) s doporučením na Mladou scénu Ústí nad Orlicí. Zde budou mezi sebou soupeřit soubory z Hodonína, Opavy, Velkých Pavlovic a Břeclavi. 

O postupu vždy rozhoduje odborná porota, která každou inscenaci po jejím uvedení pečlivě rozebere a společně s účastníky debatuje o chybách či správných krocích inscenace. Ochotníci se tak můžou dovědět, co by mohli vylepšit či v jakém směru se v příštích inscenacích ubírat.

Během festivalu bude vycházet zpravodaj a je připraven i doprovodný program. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen je v sobotu 21. března od 18 hodin v sále domu kultury Hodonín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám