Hlavní obsah

Díla Vlasty Švejdové budou k vidění v Ekocentru Trkmanka

Novinky, Zita Dvořáková

Kdo by z nás neměl svou oblíbenou dětskou knihu, na kterou nikdy nezapomene. Ruku na srdce, snad ještě dříve než samotný příběh se nám vybaví obrázky. Vizuální paměť je mocná čarodějka a u dětí funguje dvojnásob. Většinou až v dospělosti se nám za tím vším vybaví jméno Vlasty Švejdové.

Foto: Vlasta Švejdová
Článek

Vlasta Švejdová je známá malířka, ilustrátorka, spisovatelka, karikaturistka a filmová výtvarnice z Brna. Na počátku své umělecké dráhy se věnovala novinové ilustraci a především psaní krátkých příběhů a pohádek, které také ilustrovala (Rovnost). Velice rychle se také stala kmenovou autorkou časopisu Dikobraz.

V osmdesátých letech spolupracovala s Filmovým studiem Barrandov a vytvořila 7 kreslených filmů. Film Matka? získal první cenu na filmovém festivalu Červeného kříže a Červeného půlměsíce ve Varně roku 1983. Pro Zlínské filmové studio vytvořila film O křečkovi. V devadesátých letech se pro televizi v Brně stala výtvarnicí pro pohádku O bojácném Floriánkovi.

Napsala a nakreslila dvě knížky pro děti: Kaštánek a Na hradě už nestraší. Ilustrovala přes 100 knížek převážně pro děti a také mnoho učebnic. 

V současné době se věnuje převážně olejomalbě a perokresbě. Tato tvorba je určená již spíše dospělým. Ale pro děti je vždy stále nějaká hezká kniha přichystaná. Je nositelkou ceny Pohádkový zvoneček.

Výstava této známé výtvarnice se uskuteční v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 15. listopadu v 17.00 hodin ve výstavním sále Ekocentra Trkmanka. Režie kulturního programu se ujal dívčí pěvecký sbor místní Základní umělecké školy, jež zazpívá nejen všem přítomným, ale i ilustrátorce Vlastě Švejdové, která se zahájení výstavy osobně jako nejvýznamnější host zúčastní.

Prodejní výstava ilustrací a obrazů potrvá až do 27. listopadu. Otevřeno bude PO-PÁ: 8.00-15.00, SO-NE: 12.00-16.00.

Reklama

Výběr článků

Načítám