Hlavní obsah

Dezorientovaného běžkaře hledalo padesát záchranářů, našli ho v korytě potoka

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšnou noční akci za sebou mají záchranáři Horské služby Beskydy. V oblasti Pulčínských skal hledali v neděli v noci jednapadesátiletého běžkaře. Vyčerpaného a zmateného muže našli ve tři hodiny ráno v korytě potoka. Podchlazenému běžkaři tak podle lékařů zachránili život v poslední chvíli.

Foto: HS Beskydy

Ilustrační foto

Článek

Muž se vypravil na túru zcela proti všem pravidlům sám. Naposledy se ohlásil mobilním telefonem manželce kolem šesté hodiny večer s tím, že je v pořádku a dorazí později, než předpokládal.

„Manželka kontaktovala policii a ta se na nás obrátila po jedenácté večer s prosbou o pomoc při pátrání, protože muž domů nedošel. Do akce jsme se ihned zapojili,“ uvedl k začátku nočního pátrání Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že až do brzkých ranních hodin se hledání zbloudilého běžkaře zúčastnilo téměř padesát policistů, hasičů, místních dobrovolníků a členů Horské služby.

Krátce po třetí hodině pak záchranáři muže našli sedět v korytě jednoho z horských potoků. Byl silně podchlazený, vyčerpaný, zcela dezorientovaný a nedokázal zřejmě už delší dobu komunikovat. I když měli záchranáři k dispozici jeho telefonní číslo, muž nebyl schopen hovor přijmout a odpovědět.

Jak se do potoka dostal nebylo zřejmé, existuje však podezření, že byl pod vlivem alkoholu. Záchranáři jej ošetřili a převezli k čekající sanitce, která ho dopravila do nemocnice. Podle lékaře byl muž v takovém stavu, že pokud by ho našli o hodinu později, mohl být už mrtev.

Muž podcenil všechny zásady bezpečného pohybu v horách, především se vydal na túru osamocen. "Před něčím takovým důrazně pěší turisty i běžkaře v Beskydech varuji. Stejně tak musím doporučit všem návštěvníkům našich hor, aby měli v mobilu uložené číslo 1210, a v případě nouze nás okamžitě kontaktovali,“ apeloval náčelník Pavlica s tím, že všem, kteří se úspěšné noční akce zúčastnili, za HS Beskydy děkuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám