Hlavní obsah

Devátý ročník Ostravské muzejní noci začne před radnicí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Ostravy tradičně zahajují Ostravskou muzejní noc předáním pozdravů širokému okolí tím, že do éteru posílají balónky, svítící balónky či pomocí bublifuků odesílají tisíce bublinek dále do světa. V sobotu 10. června v 18.00 zahájí frkačkami či jinými hlučnými nástroji.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.6.2017 Ostravská muzejní noc bude již v sobotu 10.6. 2017 Ilustrační foto.

Článek

Pod názvem Ostravská muzejní noc aneb Stará Ostrava vypravuje se v sobotu 10. června uskuteční populární kulturní festival. Věnován bude především historii města, které slaví 750. let od první písemné zmínky o své existenci.

Akce začne v 18.00 hodin na Prokešově náměstí před radnicí města Ostravy a spolu s dětmi z ostravských středisek volného času se ho ujme primátor města Tomáš Macura.

V rámci programu se budou moci diváci zaposlouchat do romantických písní středověké hudební skupiny a vžít se do toho, jak se asi žilo ve městě Ostravě před několika staletími.

Na pódiu při zahájení bude pokřtěna také publikace s názvem Ostrava - Počátky a vývoj středověkého města. Populárně-naučná kniha mapuje život obyvatel Moravské Ostravy a samotné město ve 13. - 15. století. Její obsah je založen na archeologických nálezech a listinách.

Do Ostravské muzejní noci vstoupilo se svým programem 39 kulturních a společenských organizací. Zájemci budou moci navštívit ihned po zahájení radnici města Ostravy, projít si místnostmi, kam se normálně nedostanou, a v kanceláři primátora města Ostravy pohovořit s Tomášem Macurou.

Otevřena bude Galerie výtvarného umění, Galerie PLATO, Galerie Magma, INDUSTRIAL Gallery, Galerie Jáma, Národní památkový ústav, Důl Michal, Dolní Vítkovice, Svět techniky, Landek Park, Hasičské muzeu a další.

Svůj program má připraven také Český rozhlas Ostrava pod názvem Přijďte Českému rozhlasu Ostrava nahlédnout pod pokličku.

O dopravu návštěvníků, především těch, kteří budou chtít stihnout co nejvíce institucí, se postará, jako tradičně, Dopravní podnik Ostrava. Budou připraveny čtyři autobusové linky, které budou zdarma od 17.00 hodin až do 24.00 hodin každých 20 minut vyjíždět se stanice Výstaviště (u Divadla Antonína Dvořáka) do všech koutů města Ostravy, kde se festival bude konat. 

Pro návštěvníky je již nyní vydána informační brožurka Ostravská muzení noc - festival muzejních nocí 2017. Podrobnosti, program, fotografie a mapky najdete na: www.ostravskamuzejninoc.cz.

Partneři: Hlavní mediální partner Český rozhlas Ostrava. Partneři: Moravskoslezský kraj, Statutární město Ostrava, Retis group, Program, ova.net. Festival muzejních nocí 2017 pořádá Asociace Muzeí a galerií České republiky s podporou Ministerstva kultury České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám