Hlavní obsah

Dětský rehabilitační stacionář v Ostravě-Porubě má novou zahradu

Novinky, Josef Zajíc

Po rekonstrukci Dětského rehabilitačního stacionáře v Ostravě-Porubě v roce 2019 získala novou tvář i jeho zahrada. Zcela nové je také oplocení areálu.

Foto: Josef Zajíc

Dětský rehabilitační stacionář v Ostravě - Porubě na Ukrajinské ulici 15.

Článek

Ojedinělé zařízení svého typu nejen ve městě, ale i v jeho širokém okolí nabízí komplexní rehabilitační léčbu čtyřiceti dětem předškolního věku.

Práce v hodnotě 8,8 milionu korun s DPH byly financovány z Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava (MNO) a z Fondu životního prostředí statutárního města Ostravy. Zahradu upravila společnost Strommy Company. Ve Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava je aktuálně 668 milionů korun.

„V roce 2019 jsme zrekonstruovali objekt stacionáře a teď k němu přidáváme kompletně upravenou zahradu. Její předchozí uspořádání už nevyhovovalo potřebám dětských klientů, proto bylo navrženo nové, které podpoří rozvoj dětí a zároveň zpříjemní pobyt venku. Odborníci, kteří se o malé pacienty starají, využívají všechny dostupné terapeutické metody. Zmodernizovaný objekt i zahrada, jim v tom budou pomáhat,” uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Nevhodný povrch zpevněných ploch z asfaltu byl nahrazen litou pryží a doplněn zámkovou dlažbou. Provedena byla terénní modelace, osazen nový mobiliář a obnovena zeleň.

Na zahradě jsou nové balanční, točící se a zábavné herní prvky - pružinová houpadla, protáčedla, trampolína, spinner nebo kolotoč. Pro radost a uklidnění byly v zahradě vysázeny kvetoucí stromy a vznikly zde i květinové a bylinkové záhony. Zahrada byla upravena podle projektové dokumentace krajinářské architektky Magdy Cigánkové Fialové  z roku 2018.

„Nově zrekonstruovaná zahrada navazuje na upravené vnitřní prostory stacionáře a zvětšuje tak terapeutický a herní prostor pro naše malé klienty denního pobytu. Terapeuti a ošetřovatelský personál díky tomuto prostoru umožní handicapovanému dítěti v hlídaném, nerizikovém prostředí zažít a procítit díky multifunkčním, senzorickým a labilizačním prvkům mobiliáře zahrady zábavu a pohybové aktivity svých zdravých vrstevníků,” řekla primářka Dětského rehabilitačního stacionáře Jana Robenková.

Předpokládá se, že zahradu bude využívat také Mateřská škola Ukrajinská a dojde tak k rozšíření vzájemných kontaktů mezi dětmi obou zařízení.

„Zahrada slouží klientům Dětského rehabilitačního stacionáře, dětem ve věku od 1 roku do 7 let, nejčastěji s diagnózou nejrůznějších forem dětské mozkové obrny a s tím souvisejících poruch smyslového vnímání, poruch prostorového vnímání, epilepsie, zrakových vad atd.,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Městské nemocnice Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám