Hlavní obsah

Dětský klub Lemurie: hlavně se cítit jako doma a trávit čas kreativně

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve byla značka Kao a Maki. Dcery Daniely Mikuláškové – jak jinak než Kao a Maki, vytvářely návrhy – a maminka pak vyšívala výjevy, co se zrodily ve fantaziích a snech malých slečen. V lednu výtvarnice otevřela v Brně klub Lemurie, hlídání pro děti. Ale ne obyčejné, kreativní...

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Proč vznikl klub Kao a Maki a jejich Lemurie?

Chtěla jsem spojit tvořivou činnost s prací, a pokračovat tak v tom, co vlastně dělám každý den se svými dcerami. Vymýšlíme si, vytváříme zvířata, žijeme ve světě fantazie, kde nic není nemožné. Přesně tak jsme společně začaly vytvářet vyšívané obrázky značky Kao a Maki – do teď je o ně velký zájem, a to nejen mezi dětmi, pro sebe si je nakoupili i odborníci, třeba kurátoři – prý jim naše veselá zvířátka zlepšují den. Hned, jak vystavíme nové kousky na našem facebookovém profilu (na facebooku hledejte Kao & Maki, pozn. aut.), lidé je skoupí. Lemurii (na facebooku hledejte Kao a Maki a jejich Lemurie, pozn. aut.) jsem ale založila i proto, že je skvělé potkávat se s ostatními zajímavými lidmi, kteří se chtějí setkat a něco tvůrčího dělat, sdílet nápady a vymýšlet.

Čím je Lemurie jiná, než ostatní školky a dětské kluby?

Je malá, tak maximálně pro deset dětí, a úplně domácká. Nejde nám o velkou organizovanou činnost, naše herna nepraská ve švech, je v ní klid a na všechno dostatek času.

Kdy je Lemurie otevřená?

Každý den od půl deváté ráno do šesti hodin večer. Než k nám ale své dítko někdo přivede, měl by o sobě dát vědět SMS zprávou, nebo mi zavolat, abychom byli plně připraveni.

Pro jak staré děti je hlídání zaměřeno?

Jsme vybavení pro děti od dvou a půl let nahoru, kreativní lekce jsou připraveny až pro předškoláky.

Do jakých kreativních činností se mohou děti během svého pobytu v Lemurii zapojit?

Dopoledne bývá výtvarná dílna pro nejmenší, děláme i lekce fimování, což je vlastně vyrábění šperků, odpoledne je hravá angličtina. Některé dny s dětmi navštěvujeme ateliér v sousedství Malování a kreslení Brno nebo keramickou dílnu Matilda. Máme i zahrádku, kterou lze využívat, a plánujeme i další akce a lekce, například háčkování pro malé i velké, ale to postupně, až podle zájmu.

Co vlastně název Lemurie znamená?

Lemurie je pro nás taková země nezemě, kde před dávnými lety žila civilizace v harmonii, klidu a míru. Samozřejmě jsou v názvu našeho klubu obsaženi také lemuři, krásná zvířátka s pruhovaným ocáskem, se kterými je legrace.

Jde v Lemurii jen o hlídání dětí?

Jistě, ale neposadíme děti před pohádku v televizi, jde o hlídání dětí se zábavou a tvořením. Vše děláme tak, aby se mohly do činností zapojit rodiče, když budou mít chuť a čas. Stejně tak si ale mohou u nás jen dát kávu a vydechnout.

Co je, co se Lemurie týče, vašim největším přáním?

Aby se místo ve dvorním traktu na Palackého ulici stalo oblíbeným místem, kam prostě maminky, tatínkové, babičky, dědečkové ale i tety a strejdové rádi zajdou s dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám