Hlavní obsah

Dětský den aneb Jak se stát rytířem na zámku Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšecký zámek přichystal na letošní rok novinku, Dětský den s rytířskou tematikou. Akce se již rychle blíží, 29. května zažijí děti plno zábavy, při které si zkusí představit, jaké by bylo být rytířem v dobách středověkých hradů a tvrzí, kdy tu vládl císař a král Karel IV.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Připraveny budou zábavné soutěže, rytířská vystoupení, hry, škola šermu, stánky, odměny a speciální prohlídky zámku s princeznou.

Na královském trůnu se usadil Karel z rodu Lucemburků. Staví hrady, zakládá instituce, buduje i ochraňuje. Když on vládne, nikde se nesmí potulovat žádní lupiči a loupežníci. V Mníšku stojí strážní hrádek, který ochraňuje kupeckou Zlatou stezku. Po ní proudí karavany naložené vzácným zbožím a Karel IV. dal svým budoucím rytířům a statečným bojovnicím důležitý úkol. Stezku střežit, udržovat, opravovat a pomáhat pocestným.

Jak se ale v době Karla IV. stát rytířem? To si mohou všechny děti přijít vyzkoušet na dětský den, který se už rychle blíží. V neděli 29. května od 11 do 17 hodin v zámecké zahradě, aby si vysloužily rytířský glejt, musí při zábavných soutěžních zastaveních zvládnout sedm dovedností rytíře. Přemůžou třeba loupežníka nebo najdou ukradené zboží? Budou umět zprůchodnit kupcům cestu nebo pomoci zbloudilým pocestným? Zazpívají jako trubadúři, rozveselí smutnou paní a vyslouží si malou odměnu?

Na všechny určitě čeká den plný zábavy. Připravena jsou šermířská vystoupení a také škola šermu. Jak správně držet zbraň? Jaký zaujmout správný bojový postoj a nenechat se poranit? Chybět nebudou stánky ani pohádkové prohlídky zámku pro děti.

Speciální dětské prohlídky se na mníšeckém zámku konají každý víkend. V sobotu 23. dubna to budou Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou, v neděli 24. dubna Pohádkové prohlídky o zámeckých strašidýlkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám