Hlavní obsah

Detlef Pötsch používá místo plátna ženská těla

Novinky, Leona Roháčková

Detlefu Pötschovi bude jeho práci asi závidět každý muž. Je malířem, výtvarníkem, věnuje se airbrushi a také bodypaitingu. V praxi to znamená, že nemaluje jen na plátna, ale také třeba na motorky, auta a nahé dívky. Liberecký umělec je jedním z nejznámějších bodypaiterů v České republice.

Foto: Archiv Detlef Pötsch
Článek

Zahraniční učení

Detlef Pötsch zamířil do Německa, na tři roky ale zakotvil v severní Itálii. Tam se setkal s technikou malování, které se říká airbrush nebo "americká retuš".

Pomocí miniaturní pistolky a stlačeného vzduchu se barva nanáší na podklad v jemných filmech a to s maximální přesností. Airbrushem se dá doslova kouzlit, aplikovat se dá na jakýkoliv povrch -  papír, zdi, motocykly, helmy, RC modely, rámy bicyklů, notebooky, PC bedny, auta... Předměty upravené touto technikou dostávají jedinečný a originální vzhled.

Když se Detlef v roce 1995 vrátil do Čech, začal malovat nejen na auta a motorky, ale také na stěny interiérů diskoték, klubů, dětských pokojů. Dokáže pomalovat všechno, o čemž svědčí i rakev, na kterou maloval nebožtíka. O rok později pomaloval první dívku pro jeden videoklip.

Bodypaiting neboli malování na nahé modelky

Detlef Pötsch začal s bodypaitingem v roce 2003, kdy se zúčastnil celostátní soutěže v pražských Letňanech a skončil třetí. Rok nato soutěž vyhrál. Pak následovalo několik TV pořadů, například Peříčko, Balírna, Vyvolení nebo Bar. Od té doby se malbě na tělo věnuje intenzívně.

Při práci ho můžete vidět na nejrůznějších kulturních a reklamních akcích, výstavách, tuningových srazech či nejrůznějších párty. Maluje nejraději na vlastní modelky a netají se tím, že dává přednost štíhlým ženám s menšími vnadami. Malování na modelky je samozřejmě i pro Detlefa příjemná "dřina", i když ne zrovna jednoduchá. Lidská kůže je úplně jiný podklad než třeba plátno nebo kapota automobilu. A přidají-li se k tomu patřičné tvary...

Oblíbený motiv nemá, většinou malbu přizpůsobí situaci. Modelky se při produkcích nestydí, většinou si pozornost publika užívají. Je zajímavé, že podle Detlefa patří k nejpozornějším divákům ženy, které se na rozdíl od mužských protějšků malbou doslova kochají.

Mistr umí všechno

Detlef má široký rozsah. Olejomalby, obrazy akrylem, nástěnné obrazy, airbrush na auta, motorky, helmy. Plátna pod jeho rukou ožívají krajinami, závodními auty i portréty. Jak říká, maluje tak nějak všechno na všechno. A dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám