Hlavní obsah

Děti poznávají, že i s řemesly může být velká zábava

Novinky, Milan Hloušek

Den plný zábavy, her a poznávání tradičních řemesel si v sobotu užily děti na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Přímo na nádvoří historického statku se mohly zapojit do soutěží, které prověřily jejich zručnost, hbitost a hravost.

Foto: Milan Hloušek

Jedním z mnoha soutěžních úkolů byla střelba z luku na terč.

Článek

V řemeslných dílničkách pak pod vedením zkušených mistrů samy zkoušely vyrábět svíčky ze včelího vosku, cínové figurky nebo zdobit voňavé perníčky. A kdo si myslí, že stará řemesla už dnes děti příliš nezajímají, ten se pořádně plete. Na statek během uplynulé soboty totiž dorazilo kolem 850 návštěvníků.

„Opět se nám potvrdilo, že akce zaměřené na děti bývají nejvíce úspěšné. Loni tento program přilákal asi 900 lidí. Ačkoli letos počasí nebylo příliš ideální, tak si myslíme, že se akce náramně vydařila,“ prohlásil jednatel statku Bernard Miroslav Makovička.  

Rodinný výlet do Královského Poříčí jistě nikoho nezklamal. Statek se návštěvníkům otevřel v celé své kráse, a že si hostů skutečně považuje, potvrdil už u vstupní brány, kde děvčata ve stylovém selském oblečení vítala příchozí chlebem a solí. Děti však, místo po pečivu, raději sáhly do připravené krabice se sladkostmi.

„Mami, kde to jsme? Tady to vypadá jako v pohádce,“ zíral malý chlapec s otevřenou pusou, když s rodiči vcházel na rozlehlé nádvoří Bernardu. Po chvilce se rozběhl za ostatními dětmi a pustil se do soutěžení. Vyzkoušel si střílení lukem a kuší na cíl, skákání v pytli, přetahování lanem, chytání rybiček nebo malý fotbalový trénink.

„Některé děti nemají takřka žádné sportovní návyky. Proto jsme pro ně připravili malou překážkovou trať a kopání na branku. A pokud se jim to zalíbí, mohou se někdy přijít s rodiči podívat na fotbalové utkání. Třeba se jim kopaná zalíbí a začnou se tomuto sportu více věnovat,“ řekl s úsměvem Jiří Dlouhý, trenér žáků FK Baník Sokolov.    

Akce pojmenovaná Tradiční řemesla našim dětem se snaží návštěvníky nejen pobavit, ale zároveň poučit. Lidé mohli nahlédnout do řemeslných dílen, vzdělávacího Ekocentra nebo si prohlédnout výstavu o myslivosti doplněnou o lovecké trofeje. Svoji prezentaci si připravilo také nezisková organizace Centrum pro dítě a rodinu Valika. U informačního stánku se zájemci dozvěděli vše důležité o problematice pěstounské péče a osvojení.

„Je velice důležité, aby se informace o náhradní rodinné péči dostávaly mezi širší veřejnost. Proto se aktivně účastníme veřejných akcí, kde nás mohou lidé oslovit a zjistit, jaké konkrétní služby naše centrum poskytuje,“ uvedl odborný pracovník Petr Najman z Centra pro dítě a rodinu Valika. 

Další velkou událostí na statku Bernard bude dvoudenní veletrh, kdy se o víkendu 20. a 21. června sjedou do Královského Poříčí řemeslníci z celé České republiky, aby návštěvníkům předvedli to nejlepší ze svého umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám