Hlavní obsah

Děti a mládež budou mít vstup do zámku Mníšku zdarma

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 28. října budou mít děti a mládež jako dárek ke státnímu svátku vstup na základní prohlídkový okruh zámku Mníšku pod Brdy zadarmo. Uvidí tak první návštěvnickou trasu s kaplí, jídelnami, věžovými salónky, kuřárnou, knihovnou a pracovnou.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Dětem se blíží podzimní prázdniny, během nichž je zve zámek v Mníšku pod Brdy na prohlídku do svých komnat. V pátek 28. října budou mít možnost navštívit první reprezentativní trasu zdarma všichni do 18 let.

Prohlídka prvního okruhu zámku připomíná cestu časem. Začíná návštěvou barokní kaple s andílky na stropě, pokračuje se pokoji zařízenými historizujícím nábytkem a končí pracovnou z doby první republiky, ve které je již k vidění moderní telefon, rádio nebo psací stroj.

Součástí prohlídky je také náhled do tří zámeckých věží. Proč nemá Mníšek ještě čtvrtou? Podle pověsti ji upustil místní čert na poutním místě u Příbrami. Prý, když tam letěl, vylekalo ho kohoutí zakokrhání.

Legendu o zámku Mníšku připomíná na prohlídce velká porcelánová socha kohouta v nadživotní velikosti. Vystavena je v místnosti využívané kdysi jako přípravna jídel a používala se jako dekorace na dlouhé jídelní stoly. Pochází z 18. století a vyrobena byla v míšeňské porcelánce, první svého druhu, která začala v tehdejší Evropě porcelán produkovat.

Vstupenky opravňující k volnému vstupu je třeba vyzvednout na pokladně zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám