Hlavní obsah

Deštné v Orlických horách kromě lyžování nabízí i jízdu se psím spřežením

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z menších lyžařských středisek v České republice nalezneme v Orlických horách. A to v Deštném. Kromě klasických sjezdových tratí a běžeckých tras se zde nabízejí další atrakce, jako je svezení na psím spřežení nebo na rohačkách či sněžném skútru.

Foto: Jana Bečková

Pásová čtyřkolka a rohačky

Článek

Jízda na sněžném skútru je každopádně velkým zážitkem, ať už jste na místě spolujezdce či se posadíte za řídítka a vyrazíte do kopců. Přidáte plyn a jste pánem sněhových vršků. Jízda je podobná jako na motorce a tak v zatáčkách je třeba se mírně naklánět, ale to zvládnete za pár vteřin.

Sněžné skútry jezdí na speciálně vyhrazených tratích odsouhlasených CHKO v okolí Deštného. V zimním období se jezdí pouze na menším okruhu, který je technicky i časově náročnější, čas okruhu je zhruba 45 minut a je třeba řidičský průkaz skupiny B. Samotná půjčovna je v čísle popisném 95.

Další možností je svezení na čtyřkolkách s pásy nebo jízda na rohačkách, historických sáních pro dva až čtyři sáňkaře. V tomto případě zažijete jízdu vašich dědečků a babiček či spíše prababiček a pradědečků.

V Deštném můžete zhlédnout mezinárodní soutěž v jízdě na saních rohatých 17. ledna v lyžařském areálu Černá Voda v Orlickém Záhoří.

Další a neméně zajímavou atrakcí je jízda na saních tažených psím spřežením. Psi zapřaženi v popruzích a za nimi sáně jsou dalším skvělým zážitkem. Jízda se psím spřežením (musherství) je sport, při kterém dva nebo více psů v postrojích tahají svého psovoda – mašéra na speciálních saních nebo na řiditelném vozíku. Jedná se tedy o sportovní disciplínu.

Pokud máte zájem se svést, je dobré si před plánovanou dovolenou jízdu objednat - většinou se jezdí v okolí Deštného po trase závodu. A ten se právě v lednu v Deštném uskuteční - bude se jednat o známý Šediváčkův long. Je to nejnáročnější a nejdelší nejen v České republice, ale v celé střední Evropě. V letošním roce se závod uskuteční 20. - 24. ledna. První ročník se tu konal v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám