Hlavní obsah

Desítky tun povánočního odpadu mizí z plzeňských ulic

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý, kdo během svátků vánočních prošel kolem kontejnerů, si musel všimnout ohromného množství odpadu nejen v kontejnerech samotných, ale především kolem nich. Na tuto situaci pružně zareagovali představitelé plzeňského centrálního obvodu.

Foto: Hana Josefová

Frekvence svozu odpadu byla před několika týdny centrálním plzeňským obvodem navýšena v očekávání nadprůměrné produkce povánočního odpadu.

Článek

Během prvních dní tohoto pracovního týdne, tedy v pondělí 27. a úterý 28. prosince zmizely z plzeňských ulic centrálního obvodu Plzeň 3 desítky tun odpadu.

Svoz separovaného odpadu probíhá na území centrálního obvodu podle schváleného rozpisu. Frekvence svozů byla před několika týdny tímto obvodem právě v očekávání nadprůměrné produkce odpadu navýšena. Opatření bylo přijato především proto, aby se v ulicích města nehromadil odpad a netvořily se zde černé skládky.

„Jen v pondělí svozové firmy odvezly ze stanovišť separovaného odpadu téměř patnáct tun papíru a více než čtyři tuny plastů a nápojových kartonů,“ uvedl starosta plzeňského centrálního obvodu Jiří Strobach. „Je to více než v ostatní dny roku, kdy evidujeme během jednoho svozového dne okolo deseti tun papíru a tři a půl tuny plastů. V povánočním týdnu je totiž odpadu mnohem více a hromadí se i mimo určené kontejnery,“ dodal Jiří Strobach. 

Nově lze v plzeňských ulicích nalézt hnědé kontejnery, které jsou určeny k ukládání bioodpadu a jsou během zimního období vyváženy jedenkrát týdně. Plasty a nápojové kartony jsou vyváženy třikrát do týdne (pondělí, středa, pátek), svoz papíru probíhá v pondělí a ve čtvrtek a v úterý probíhá svoz skla. Jak nás informoval starosta Jiří Strobach, v úterý 28. prosince bylo z plzeňských ulic svezeno více než deset tun skla.

V ulicích města jsou často zakládány na určitých místech také černé skládky. Jejich likvidaci zajišťuje centrální obvod dvakrát do týdne a za jeden svozový den bývá v průměru odstraněno z plzeňských ulic až sedm tun odpadu z těchto skládek.

V průměru odstraní centrální obvod okolo 83 tun papíru, 40 tun plastu, 40 tun skla a přibližně tunu nápojových kartonů měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám