Hlavní obsah

Desetiletá spolupráce operní pěvkyně a talentované žačky přinesla výsledky

Novinky, Beáta Kapošváry

Když souzní srdce i mysl mezi učitelem a žákem, je to radost. Pokud harmonie duší existuje v umění, má obrovský přesah do srdcí dalších lidí, kteří mají umění rádi. Takové souznění je mezi věhlasnou operní pěvkyní Evou Dřízgovou Jirušovou a její velmi talentovanou úspěšnou žačkou Veronikou Holbovou.

Foto: Radovan Šťastný.

Eva Dřízgová Jirušová a Veronika Holbová.

Článek

Veronika Holbová je studentkou katedry sólového zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity, na které Eva Dřízgová učí od roku 2008. Jejich společná cesta učitele a žáka začala ale už mnohem dříve, ještě když byla Veronika žákyní Janáčkovy konzervatoře.

„Ve svých patnácti letech byla Veronika jako čistý bílý, nepopsaný papír, se schopností "houby", která vše nasaje a nepustí. Vedle mimořádného hlasového nadání dostala Verunka do vínku další vzácné dary, jimiž jsou pracovitost, vytrvalost, poctivost a velká pokora. Dala mi svou absolutní důvěru a nechala se vést, formovat a k tomu přidala svou osobitost,” popisuje svoji žačku Eva Dřízgová.

Veronika si přála po absolvování Janáčkovy konzervatoře pokračovat dál v její pěvecké třídě. V té době byl zároveň na Fakultě umění Ostravské univerzity vypsán konkurz na pedagoga, takže rozhodnutí Veroniky nasměrovalo i Evu Dřízgovou, která tak rozšířila pole svého pedagogického působení.

Na katedru sólového zpěvu Fakulty umění nastoupily prakticky společně, opět v roli učitel a žák, a pokračovaly v nastolené úspěšné cestě světem hudby. Nyní, po téměř desetileté spolupráci, začínají obě sbírat plody této tvrdé, ale nádherné spolupráce.

Veronika Holbová se každoročně umísťuje na předních místech našich i mezinárodních pěveckých soutěží, díky těmto uměleckým úspěchům spolupracuje s různými divadly či orchestry. Například v roce 2012 obsadila 3. místo v prestižní mezinárodní soutěži Concorso internazonale Musica sacra in Roma. Eva Dřízgová má z Veroničiných vskutku hodnotných uměleckých výkonů samozřejmě velkou radost a dodává: „Bylo mi ctí podílet se na rozvoji a formování této mladé umělecké osobnosti a vkládat do ní svou energii, jež ona vždy dvojnásobně vracela.”

A jak vnímá svou učitelku Evu Dřízgovou Veronika? „Vybrala si mě jako svou žákyni na přijímacím řízení na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. A já jsem tomu ráda, protože bych nebyla tam, kde jsem teď. Vím, že jsem na "pomyslném" začátku své profesionální dráhy a sama nevím, kam se tato dráha bude ubírat, ale jedno vím jistě a to, že mám ten nejlepší základ, kterého se mi dostalo a to právě od Evy Dřízgové. Ať mluvíme o základu pěvecké techniky a hudebního vzdělaní nebo o lidskosti a přístupu jak k umění, tak k životu. Dala mi toho opravdu hodně, kus svého života a já vím, že se k ní budu vždy vracet. Ať už si přijdu pro radu ohledně zpěvu či si jen tak popovídat,” shrnuje jejich spolupráci. 

Společné působení energií, jejichž výsledná energie je několikrát silnější, než by byl jejich pouhý součet v případě, že by působily odděleně, je nazváno synergií. A přesně takový synergický efekt vytváří tato dvojice úspěšných žen z Fakulty umění Ostravské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám