Hlavní obsah

Den veteránů ve vojenské škole v Moravské Třebové

Novinky, Jan Rejchrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 11. listopadu se ve VSŠ a VOŠ MO v Moravské Třebové, jediné střední vojenské školy v republice, začervenají květy vlčího máku.

Foto: Jan Rejchrt

Ilustrační foto

Článek

Právě 11. listopad je den věnovaný památce válečných veteránů, který se po celém světě slaví jako Den veteránů a od roku 2001 je oficiálně slaven v naší republice.  

Tento den připomíná  11. listopad 1918, kdy ve vlakové soupravě na severu Francie u města Compiègne podepsali Spojenci a Německo příměří, které ukončilo na západní frontě 1. světovou válku.  

A proč květ vlčího máku? Právě květ vlčího máku, který ve velké míře rozkvetl v průběhu těžkých bojů u města Ypers, má původ ve verších, jenž napsal účastník těchto bojů lékař Mc Cray, byl později použit jako symbol a vzpomínka na válečné veterány a invalidy. Představuje krev, kterou byla potřísněna bojiště i hroby padlých.  V současné době slouží kvítek rudého vlčího máku jako nadační předmět pro různé sbírky na celém světě.  

Za účasti starosty a představitelů města, společně se zástupcem Československé obce legionářské si tradičně zaměstnanci a žáci připomenou v dopoledních hodinách při slavnostní nástupu v pátek 11. listopadu tyto dějinné události. V jejich klopách se začervenají zakoupené odznáčky vlčích máků, které budou symbolizovat jak vzpomínku, tak solidárnost nadačnímu fondu, neboť sebemenší příspěvek není malý, pokud se jedná o správnou věc.  

Nelze přehlédnout skutečnost, že vojenská škola je historicky stálou nositelkou tradic, národní hrdosti a vědomí hlubokého vlastenectví, jež je žákům vštěpováno po celou dobu jejich studia.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám