Hlavní obsah

Den melanomu v Ostravě využilo k vyšetření dvakrát víc žen než mužů

Novinky, Lenka Hatlapatková

Ženy jsou ke svému zdraví zodpovědnější. Tak alespoň vypovídají výsledky Dne melanomu, který proběhl v ostravském Avion Shopping Parku minulý týden. Vyšetřit kůži si sem přišlo více než čtyři sta žen, mužů přišlo o polovinu méně a dorazilo i přes čtyřicet dětí.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Den melanomu proběhl v tomto obchodním centru ve spolupráci s odborníky Fakultní nemocnice Ostrava již potřetí a těšil se jako obvykle velmi vysoké návštěvnosti.

"Zájem o vyšetření kůže byl, stejně jako v minulých letech, obrovský. Lidé zde čekali už od rána, přestože ambulance se otevřely v 10 hodin, vyšetřovalo se nepřetržitě do 18 hodin. V průběhu dne se tvořily i hodinové fronty. Tím se potvrzuje, že vyrazit s ordinacemi mezi lidi bylo ze strany FNO správné rozhodnutí. Lidé mají o tuto službu zájem,“ komentovala výsledky Dne melanomu Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

Specialisté kožního oddělení FNO vyšetřili během osmi hodin v mobilních ordinacích 620 lidí. "Výbornou zprávou je, že naši lékaři nediagnostikovali žádný melanom. Objevili však 26 atypických névů a 10 bazaliomů," uvedl Tomáš Oborný, tiskový mluvčí FNO.

"Tito lidé by zřejmě do běžných ambulancí ani nepřišli, případně by dorazili později, což je v případě těchto nemocí vždy nebezpečné. Všechny jsme pozvali na další podrobnější vyšetření k nám do nemocnice a přislíbili, že dorazí. Věříme, že své slovo dodrží a zůstanou pod dohledem odborníků. Toto onemocnění je totiž především hrou o čas. Čím dříve ho lékař zachytí a začne s léčbou, tím vyšší jsou šance na uzdravení,“ dodal mluvčí.

Že podobné preventivní akce mají smysl, potvrdila primářka kožního oddělení fakultní nemocnice Yvetta Vantuchová. „V posledních letech pozorujeme posun v tom, že lidé chodí na kontroly a mnohé nádory kůže se nám tak podaří zachytit v úplných počátcích,“ řekla primářka s tím, že v těchto případech mají pacienti velkou šanci na vyléčení.

Nechat si zkontrolovat znaménka by měl každý člověk aspoň jednou za rok. „Zpozornět by pak měl v případě, že se mu na těle objeví nová pigmentace tmavší barvy,“ uvedla primářka. Šedesát procent melanomů totiž vzniká jako nový útvar a nikoli ze znaménka.

Přijít na kontrolu je důležité také z toho důvodu, aby lékař určil také riziková znaménka a ty pravidelně kontroloval. "Člověk to často sám nedokáže odhadnout,“ míní Yvetta Vantuchová. Lidé by ani v našich zeměpisných podmínkách podle jejích slov neměli v létě zapomínat na opalovací krém s vyšším ochranným faktorem a sluneční brýle.

Akce Stan proti melanomu je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci. Letošní již sedmý ročník této akce se konal v Praze, Brně, Ostravě a v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám