Hlavní obsah

Daruj krev, daruješ život. V Ostravě ocenili zlatými odznaky 110 dárců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátkem prosince se v Ostravě konalo slavnostní předání Zlatých medailí MUDr. J. Janského za 40 bezpříspěvkových odběrů krve. Toto ocenění získalo celkem 110 dárců, kterým zlaté odznaky předali zástupci ČČK. Ocenění dárci patří do registru dárců na Krevním centru Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava. Odběr plné krve.

Článek

Krevní centrum sídlí v Ostravě-Porubě na ulici 17. listopadu a přímo sousedí s Fakultní nemocnicí v Ostravě. Od sedmi hodin sem přicházejí dárci na odběr krve nebo plazmy. Všechny odběry jsou bezpříspěvkové.

Podmínky pro dárce jsou stejné. Věk 18 - 65 let, váha více než 50 kg, dárce by měl být zcela zdráv. Je třeba dodržet dietu a pitný režim - nic tučného a dostatek tekutin 14 hodin před odběrem.

„Po příchodu na krevní centrum každý dárce vyplní dotazník, je zaregistrován v evidenci, pak přechází do hematologické laboratoře, kde je mu odebrána zkumavka krve na vyšetření krevního obrazu. Dárce krve pokračuje do 2. patra do vyšetřovny k lékaři, ten podle vyšetření krevního obrazu a vyplněného dotazníku rozhodne, zda dárce může ten den k odběru. Dárce odchází do odběrového sálu, buď na odběr plné krve, nebo plazmy,” informovala Bc. Naděžda Kalužová z makertingu krevního centra.

Podle profesora MUDr. Jana  Janského (1873-1921) jsou krevní skupiny rozděleny  na A, B, AB, O a to buď Rh+ nebo Rh -. Nositel krevní skupiny 0 je univerzální dárce, jehož krev mohou dostat všichni potřební. Je velmi důležitá při vitální indikaci, když pacient potřebuje naléhavě transfúzi a není prostor vyšetřit jeho krevní skupinu.

„Registr dárců krve a krevních složek na Krevním centru Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má celkem 13 000 bezplatných dárců, z čehož 10 000 dárců opakovaně každým rokem daruje. Nových dárců ročně přibývá až 1200, z toho je asi 70 procent mladých lidí do 19 let. Z celkového počtu dárců je jedna třetina žen a dvě třetiny mužů. Do věku 21 let mohou klienti na odběr plné krve jen 20krát za rok. Po 21 letech mohou muži každé 3 měsíce a ženy každé 4 měsíce darovat plnou krev. Při jednom odběru plné krve odebereme dárci 470 ml krve. Plazmu mohou klienti darovat od 18 let každých 14 dnů. Při odběru plazmy odebíráme podle hmotnosti dárce od 650 do 850 ml plazmy,” uvedla Naděžda Kalužová.

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ostravě oceňuje dárce v průběhu roku pravidelně. Medaile MUDr. J. Janského má tří skupiny: bronzová za 10 odběrů, stříbrná za 20 odběrů a zlatá za 40 odběrů.

Zlatý kříž MUDr. J. Janského má tři třídy: III. třída za 80 odběrů, II. třída za 120 odběrů a I. třída za 160 odběrů: Nově se uděluje medaile za 250 odběrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám