Hlavní obsah

Dárce krve si ve Znojmě hýčkají

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nemocnici Znojmo na hematologicko-transfúzním oddělení darovalo v úterý 15. prosince svou krev více než 70 dobrovolných dárců. Byla zde předána i pamětní bronzová plaketa MUDr. Jana Janského. Tu Michalu Novotnému ze Znojma za první desítku odběrů předal zástupce primáře MUDr. Pavel Jajtner.

Foto: Marek Venuta

Zástupce primáře MUDr.Pavel Jajtner předává panu Michalu Novotnému ze Znojma bronzovou plaketu MUDr. Jana Janského za jeho desátý odběr krve.

Článek

Moderní transfúzní oddělení

Nenápadný vchod na transfúzní úsek v Nemocnici Znojmo se skrývá nedaleko vrátnice, ale z příjezdové cesty jej neuvidíte, nachází se v nejnižším podlaží nemocnice. Každý návštěvník nejprve sejde asi třicet schodů, aby se ocitnul před modrými dveřmi samotného vstupu.

V zádveří oddělení je poloautomatický stojan na vydávání hygienických návleků na boty. V předsálí samotné odběrové místnosti pro dárce krve je připraveno asi třicet pohodlných židlí pro všechny, kteří se prvně zaregistrují.

Každý z dárců vypíše přiložený formulář s otázkami, které se týkají jeho zdravotního stavu. Ten dále předá lékaři, který jej pročte a doplňujícími otázkami se zeptá dárce na vše důležité, aby se už v této první fázi eliminovala  možnost darování krve, která by následně nebyla vhodná k použití pro příjemce. Vše zakončuje lékař zhodnocením krevního tlaku, teploty nálezu na srdci a plicích a dále zhodnocením aktuálního krevního barviva (hemoglobinu) z odběru krve z prstu.

Po vstupních procedurách vás vyzve elektronický číselník ke vstupu do samotné odběrné místnosti. Zde je k dispozici 12 odběrových křesel s potřebnou technikou a příslušenstvím potřebným pro samotný odběr. Sestřička v zeleném stejnokroji se vás ptá, ze které ruky si přejete odběr krve podstoupit. Podle vašeho přání vás následně posadí do křesla podle preference  levé či pravé strany.

Po důkladné dezinfekci předloktí si "zacvičíte" a do žíly je pak zavedena odběrová jehla. Samotný odběr 450 ml krve trvá mezi 5 - 10 minutami. Během té doby se můžete koukat na televizi, nebo si povídat se setřičkami, které jsou vždy ochotné zodpovědět všechny vaše všetečné otázky. Při samotných odběrech je na odběrovém boxu oddělení přítomen i zástupce primáře MUDr. Pavel Jajtner, který dohlíží na pacienty a řeší případné komplikace.

„Komplikace nastávají spíše vzácně, častěji u prvodárců, nejčastěji se jedná o slabost, případně krátkodobou ztrátu vědomí. Pak je nutné dát pacienta do tzv. autotransfúzní polohy s nohama nahoru u těžších stavů musíme podat do žíly náhradní roztok formou infúze,” uvedl lékař.

Když máte odběr za sebou, je vpich po jehle přelepen a vracíte se zpět do předsálí. Zde vám personál nabídne svačinu v podobě uzeniny s pečivem, kávu, nebo čaj a ovoce v podobě pomeranče a jablka. Každému dárci je zde vystaven doklad pro zaměstnavatele a nabídnuto uhrazení nákladů spojených s dopravou k odběru.

Ocenění dárců

„Dárci jsou vyznamenáváni plaketou MUDr. Jana Janského, spoluobjevitele krevních skupin. Za 10 odběrů je udělena bronzová plaketa, za 20 stříbrná a za 40 odběrů je předána zlatá plaketa. Za vyšší počet odběrů jsou udělovány Zlaté kříže,” vysvětlil MUDr. Jajtner.

V úterý byl oceněn plaketou MUDr. Jana Janského Michal Novotný ze Znojma, který ve zdejším zdravotnickém zařízení dnes daroval tuto "nejvzácnější tekutinu" celkem podesáté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám