Hlavní obsah

Další start Hanzelky a Zikmunda – na jevišti zlínského divadla

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světové premiéře se na jevišti objeví příběh slavných cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Stane se tak v sobotu 2. března, kdy bude ve Velkém sále Městského divadla Zlín - v režii Petra Štindla - uvedena inscenace Palubní deník Hanzelky a Zikmunda.

Foto: archiv MD Zlín

Miroslav Zikmund s hercem Gustavem Řezníčkem během zkoušek.

Článek

Do příprav se zapojuje i Miroslav Zikmund, jenž žije ve Zlíně a 14. února oslaví 94. narozeniny. O den později uplyne 10 let od úmrtí Jiřího Hanzelky. „Hanzelka a Zikmund jsou značka, podobně jako Voskovec a Werich nebo Laurin a Klement,“ váží si úkolu převést na jeviště osudy legendární dvojice Štindl. „Inscenace Palubního deníku je velmi zajímavým momentem, který přesahuje hranice zlínského regionu,“ je přesvědčen.

Scénář napsal dramaturg zlínského divadla Vladimír Fekar. „Zachycuje nejen cestování prostorem, ale i moderními československými dějinami. Hanzelka se Zikmundem se narodili krátce po vzniku první republiky, seznámili se před jejím rozpadem. Na svou první cestu vyrazili z demokratického Československa, vraceli se už ale do totalitního státu. Pravda a lež, sen a skutečnost, dobro a zlo, to jsou pojmy, které je provázely a jejichž hranice za velmi dobrodružných okolností poznávali,“ vysvětlil.

Zlínští divadelníci na inscenaci úzce spolupracují s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde Hanzelkovi se Zikmundem patří stálá expozice a které spravuje také pozůstalost Eduarda Ingriše.

Diváci se tak mohou těšit i na dobové materiály. Díky firmě DAE EU na Novojičínsku a originálnímu nápadu scénografa Petra B. Nováka se na jevišti objeví také model legendární Tatry 87, v níž Hanzelka se Zikmundem procestovali svět.  

A co říká nápadu inscenovat deníky z cest sám Miroslav Zikmund? „Žasnu nad tím. Před 25 lety by mě nenapadlo, že místo výslechu na STB , dejme tomu za vydanou samizdatovou knížku, se osud naší dvojice promítne na scénu tehdejšího Divadla pracujících, u něhož jsme si tehdy kladli otázku, jestli tam vůbec mohou ti, co nepracují. Pro mne je vznik inscenace úžasnou satisfakcí. A to si dovolím tvrdit i za Jirku Hanzelku.“

V inscenaci Palubní deník Hanzelky a Zikmunda hrají Pavel Vacek, Radoslav Šopík, Zdeněk Lambor, Luděk Randár, Rostislav Marek, Marek Příkazký, Marta Bačíková, Josef Koller, Eva Daňková, Gustav Řezníček, Helena Čermáková, Roman Blumaier a Jan Leflík. Animace a střih - Zdeněk Eliáš, kostýmy navrhla Zuzana Přidalová, hudba je dílem Petra Hromádky. Odborná spolupráce - Magdalena Preiningerová a Karel Pavlištík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám