Hlavní obsah

Další ročník Velikonoční veselice na zámku v Mníšku pod Brdy se opravdu vydařil

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu 20. dubna se na zámku v Mníšku konal 18. ročník Velikonoční veselice. Akce byla opravdu úspěšná, přilákala 4 až 5 tisíc návštěvníků, kteří vybírali z bohatého programu v zahradě, na nádvoří i uvnitř zámku. Tato akce mediálně podpořila občanské sdružení Rehafit, jež pomáhá tělesně postiženým.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Během letošních Velikonoc přálo i krásné počasí. Sluníčko jako v létě dovolilo návštěvníkům trávit čas i pod širým nebem a užívat si nakupování na jarmarku, vyslechnout čtení z Bible, zhlédnout Pašijové hry. Obzvláště děti byly nejvíce nadšené při sledování loutkové pohádky o nafoukané princezně a vystoupení šermířů, kteří předváděli své souboje v průběhu celého dne.

Rodinám s dětmi se líbilo i na prohlídkách zámku. Děti totiž potkaly svou oblíbenou královnu Elsu a s nadšením poslouchaly zvuky řehtaček, zjistily, jak vypadá klapačka, dozvěděly se, že pomlázce se může říkat také šlehačka, dívaly se, jak místní princezna koulí vajíčky, a navíc se jim podařilo objevit Olafa.

Zaplněné byly i klasické prohlídky dvou zámeckých okruhů, na kterých návštěvníci obdivují zejména množství nábytku a vybavení. Velké procento pochází z původního mobiliáře, podařilo se ho vrátit zpět na své místo a připomíná, jak to v zámku vypadalo za posledních majitelů.

Do zámku se v sobotu vešlo více než třináct set lidí. Navštívit mohli kromě prohlídek i Kouzelné sklepení, přeplněno bylo ve výtvarné dílně, na dění v zahradě mohli shlédnout z vyhlídky ve věži a velmi úspěšná byla také nově otevřená výstava v podkroví zámku. Tady si návštěvníci mohli prohlédnout zajímavé předměty představující činnost vojska a četnictva za první republiky, například uniformy, plynovou masku, dobový tisk a letáky a to vše doplněné odborným a poutavým výkladem.

„Programy pro děti jsou na mníšeckém zámku každý víkend i o státních svátcích. Tuto sobotu navíc otevíráme novou výstavu dětských výtvarných prací z mníšeckého Otakárku Daniely Doubkové,” doplnila vedoucí návštěvního provozu Jana Digrinová.

Výběr článků

Načítám