Hlavní obsah

Další kilometry nových cyklostezek. U Baťova kanálu i Moravské Sahary

Novinky, Zdeněk Šmýd

Obce na Slovácku dokončují další nové cyklostezky. Tento týden zahájil provoz první modernizovaný úsek v jižní části Baťova kanálu. Další kilometry přibudou v lese mezi Bzencem a Hodonínem.

Foto: Zdeněk Šmýd

Zima ještě neskončila, ale u Baťova kanálu si zástupci obcí poprvé prošli či projeli nový úsek cyklostezky.

Článek

Nový a moderní povrch pro cyklisty jedoucí podél Baťova kanálu. To je cíl obcí Jihomoravského kraje, jejichž katastry tato vodní cesta vede. Plnit ho začaly v loňském roce a v prvním únorovém týdnu roku 2019 pomyslně předaly turistům prvních téměř sedm set metrů vedoucích z přístaviště Výklopník u Sudoměřic směrem na Petrov.

„V tomto roce bude následovat ještě kousek, který protáhne stávající hotový úsek opačným směrem k železničnímu mostu. V projektové přípravě už je pak další úsek mezi Strážnicí a Petrovem,“ uvedl předseda svazku obcí Obce pro Baťův kanál Ladislav Ambrozek.

Nový povrch i pevnější břehy

Stavba stála více než 11 milionů korun a kromě nového povrchu také zpevnila hráz vodní cesty. Z větší části akci zaplatily dotace EU, přispěl i Jihomoravský kraj a obec Sudoměřice. 

Zástupci obcí tak vycházejí vstříc cyklistům, kterých stezkou podél kanálu jezdí rok od roku více. Rozhodně v tom nejsou na Slovácku osamoceni. Tato oblast je pro cyklisty díky mnoha trasám doslova rájem. Se začátkem nové turistické sezony tak zmíněná stezka nebude rozhodně jedinou novinkou.

Bezpečněji k Vátým pískům

Ještě v závěru loňské sezony začala sloužit cyklistům úplně nová, více než tříkilometrová trasa z Bzence do Bzence-Přívozu. Těsně před dokončením je i přibližně stejně dlouhý úsek z Ratíškovic do Hodonína. Oba vedou v bezpečné vzdálenosti podél silnice a zpřístupňují mnohem bezpečněji oblast tzv. Moravské Sahary, která se nachází mezi nimi. Její součástí je i chráněná oblast Váté písky.

Oblastí vede mezi cyklisty i inline bruslaři velmi populární, více než osm kilometrů dlouhá cesta napříč lesem. Díky novým úsekům se k ní lépe dostanou lidé přijíždějící na kole ze všech světových stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám