Hlavní obsah

Další historická osobnost přišla v Jičíně o hlavu

Novinky, Vladislav Chalupa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomník K. H. Borovského v Jičíně je během krátké doby již druhým uměleckým dílem z bronzu, který padl za oběť rukám nenechavců.

Pomník K.H.Borovského

Článek

Kopec Čeřov v Jičíně se stává zakletým pro významné české osobnosti. Po krádeži busty českého skladatele Josefa Bohuslava Foerstera, ke které došlo začátkem prosince loňského roku, došlo v noci z 6. na 7. března k poničení pomníku Karla Havlíčka Borovského umístěné v parčíku u bývalých kasáren.  

Sousoší vytesané z pískovce, stojící na mohutném žulovém podstavci zobrazuje Prométhea přikovaného za ruce ke skále a napadeného orlem Ethonem, který měl podle pověsti každý den požírat jeho játra. Pomník doplňuje hranatý sloup, na jehož vrcholu byla ve výšce osmi metrů umístěna bronzová busta K. H. Borovského. Autorem tohoto uměleckého díla z roku 1906 je český sochař J. Říha - v roce 1996 dílo zrestauroval akademický sochař Petr Roztočil. Jeho původní umístění bylo v místech dnešního kruhového objezdu na pokraji lipové aleje, kde však musel po válce uvolnit místo Josefu Vissarionoviči Stalinovi.

Prozatím neznámý pachatel vylezl pravděpodobně po části orla až k bustě spisovatele, kterou odlomil od podstavce a shodil na zem k nedalekému křoví. Tam byla také ve čtvrtek ráno nalezena náhodným kolemjdoucím. Zda jde o pouhé vandalství, nebo pokus o krádež, zatím není jasné, ale je velice pravděpodobné, že bronzová busta měla skončit v některé sběrně druhotných surovin. Je možné že, nenechavce při činu někdo vyrušil a on následně utekl, nebo během činu zjistil, že je busta na něho příliš těžká a nedokáže ji sám okamžitě odnést.  

Zda se jedná o stejného pachatele, který se podílel na prosincové krádeži busty J. B. Foerstera, bude předmětem dalšího šetření. Ulomenou bustu zajistili strážníci Městské policie Jičín.

Reklama

Výběr článků

Načítám