Hlavní obsah

Da Vinciho Madona s karafiátem se stala inspirací pro emisi unikátní stříbrné mince

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny milovníky umění, a nejen je, jistě potěší originální zpracování uměleckého díla do podoby stříbrné mince, která byla nyní vydána ostrovním státem Niue Island a vyražena Mennicou Polska. Mince čtvercového formátu Madona s karafiátem je již třetí v pořadí ze série Mistrovská díla renesance.

Foto: E-mince.cz
Článek

Předlohou úchvatné mince se tentokrát stal slavný obraz Leonarda Da Vinciho z let 1473 - 1478, jehož originál je uložený v mnichovském museu Alte Pinakothek.

„Vzácná díla starých mistrů jsou jako motiv na mincích velmi oblíbená. Umožňují totiž příznivcům umění vlastnit byť reprodukci díla, za to ale v naprosto originálním pojetí,“ uvedl Martin Wallek, majitel firmy E-MINCE.cz, která na českém trhu distribuuje ražby Polské mincovny.

Jako první v ČR ji tak můžete získat právě ve zlínské galerii mincí. „Dílo, jako je Madona s karafiátem, má navíc ještě hodnotu drahého kovu, v tomto případě ryzího stříbra. A vzácnost si uchová i díky emisi v limitovaném nákladu,“ dodal Martin Wallek.

Mince Madona s karafiátem byla vyražena mincovnou Mennica Polska v nákladu pouhých 1999 ks v proof kvalitě. Na její rubové straně je zachycena barevná replika slavného obrazu doplněná po straně zlacenými ozdobami, charakteristickými pro období renesance. Ty se objevují i na lícní straně mince, kde je doplňuje obraz Jejího Veličenstva královny Alžběty II.

Další dvě mince ze série Mistrovská díla renesance zachycují díla Dáma s hranostajem a Madona pod jedlemi. Během letošního roku rozšíří tuto sérii ještě mince - Zrození Venuše a Dáma se závojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám