Hlavní obsah

Dá se "Čistá energie" najít v Kolbence?

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek večer si to vyzkoušel Nadační fond na podporu vážné hudby, který představil svého letošního stipendistu Antona Ždanoviče na koncertu Čistá energie v prostorách Collbenky 1704 v pražských Vysočanech.

Foto: Zuzana Rožková

Z koncertu ČISTÁ ENERGIE

Článek

Perkusionista Anton Ždanovič v loňském roce dokončil studium na Akademii múzických umění v Praze, v doktorandském studiu pokračuje na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a chystá se ke studiu v zahraničí.

Pro čtvrteční koncert sestavil excelentní a pestrý program, kterým čistou energii do uší a duší posluchačů rozhodně vnesl. Marimba je bicí nástroj, který zaujme  monumentálností a když Anton Ždanovič svými paličkami roztančí její zvuky, rozproudí se energie čistá a radostná. Stejně tak působí i ostatní bicí nástroje a o tom se návštěvníci koncertu přesvědčovali  s každou skladbou.

Pomyslnou "třešničkou" na hudebním dortu byla skladba pro marimbu a psací stroj, kterou složil mladý skladatel Yuk Buk Wan. Byla komponována právě pro včerejší koncert, zazněla v premiéře a v osobní přítomnosti skladatele.

Velkým obohacením večera se stala závěrečná skladba "Night of Moon Dances", kterou Anton Ždanovič provedl společně s Percussion Ensemble JAMU, pod vedením uměleckého vedoucího, profesora Martina Opršála. Do Brna, na Katedru bicích nástrojů JAMU míří veliké a upřímné poděkování, protože jedině díky jejich vstřícnosti se podařilo koncert provést v tak pestrém nástrojovém obsazení. Což na závěr s povděkem kvitovali též posluchači, protože nastal nečekaný hudební happening a kdo chtěl, rozmanité bicí nástroje si osobně vyzkoušel.

K neobvyklému hudebnímu zážitku přispěl značným dílem sál zkušebny Collegia 1704, který v povědomost kulturní veřejnosti vstupuje pevnými kroky jako Collbenka 1704 - výdejna radosti. Nadační fond na podporu vážné hudby naplnil jeden ze svých stěžejních záměrů a své příznivce přivedl na zajímavé místo, které doposud rozhodně neznali.

Současně Nadační fond na podporu vážné hudby před koncertem představil kolekci obrazů, které budou nyní po dobu dvou týdnů umístěny do internetové aukce na www.npodporahudby.cz.

Aukce propojí dva umělecké světy, výtvarníky a hudebníky. Jsou to světy, které se spolu úzce prolínají a kterým to spolu moc sluší. Díky části výnosu z prodeje obrazů pak může Nadační fond na podporu vážné hudby vyslat na studia do zahraničí další talentované mladé muzikanty.

Reklama

Výběr článků

Načítám