Hlavní obsah

Cyrano z Bergeracu odhodí svůj širák v rožmitálské knihovně

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal verše ze slavné balady romantického fanfaróna, básníka a šermíře Cyrana z Bergeracu, který v ní odhazuje svůj širák v dáli. V podání Michala Bošky tak Cyrano učiní i ve středu 16. dubna od 19 hodin v Knihovně manželů Tomanových v Rožmitále pod Třemšínem.

Foto: Archiv divadelní společnosti Kostým

Na své si při představení přijdou i hudební posluchači

Článek

Na pozvání Centra celoživotního vzdělávání uvede Malá divadelní společnost Kostým hudební monodrama na motivy dramatu Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu a starofrancouzských písní.

Na tomto netradičním zpracování se podíleli Květa Drahokoupilová (text) a Přemysl Zíka (hudba a klavírní doprovod). Postavě Roxany zapůjčila svůj hlas Markéta Prunerová. 

„Pokaždé, když si oblékám Cyranův obnošený plášť, obdivuji jeho neuvěřitelnou sílu rvát se se svým osudem, neústupně hájit svou čest a obětovat svůj vlastní cit pro štěstí Roxany. Čím více v současnosti pozoruji devalvaci společenských hodnot, tím více si uvědomuji, jak je toto klasické dílo stále aktuální,” řekl ke své roli Michal Boška.

Pro autorku scénáře Květu Drahokoupilovou bylo přetvoření klasického dramatu do podoby divadla jednoho herce velkou výzvou. Hlavní dějovou linii navíc doplnila starofrancouzskými písněmi, Přemysl Zíka složil scénickou hudbu a zhudebnil Rostandovy verše, takže si na své přijdou i hudební posluchači.

Vstupné na divadelní představení v rožmitálské knihovně je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám