Hlavní obsah

Cyklus přednášek na zlínském zámku pokračuje tématem gravírování

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další úterní odpoledne, a to 12. května, se zlínský zámek promění v malou sklářskou dílnu. Uskuteční se zde totiž zajímavá přednáška s následným workshopem na téma Gravírování. Zlínský zámek společně s městem Zlín organizuje tento kurz v rámci cyklu Design lidem, jehož cílem je přiblížit moderní umění.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Lektor kurzu Lubomír Šurýn se v přednášce pro veřejnost zaměří na současnou mladou scénu v oblasti užitého designu. Dále účastníkům nejen představí, ale také předvede kombinaci technologických znalostí, tvrdé práce, zručnosti a notné dávky uměleckého cítění, tedy neodmyslitelné prvky metody gravírování.

Tato technologie úpravy skla se tak stane další součástí projektu Design lidem, jehož cílem je osobní seznámení účastníků s designéry a vytvoření prostoru pro otázky a následnou debatu o současných trendech.

Lubomír Šurýn se ve svém odborném zaměření specializuje na ryté sklo, spékání a lehání skla. Že je pro něj jeho práce i vášní doloží unikátem, který s sebou přiveze.

„Rytecký stroj vyrobený v roce 1894 je opravdovým skvostem. V době jeho vzniku se jako pohon používalo šlapání, podobně jako u šicího stroje, což značně stěžovalo koordinaci spodní a horní části těla,“ uvedl Šurýn. V roce 1996 byl tento stroj zrenovován a od té doby na něm Šurýn pracuje, což také osobně předvede.

Na následném praktickém workshopu budou zájemci seznámeni s přípravou materiálu, postupem práce a ukázkou tvorby. 12 účastníků si také bude moci vyzkoušet rytí do skla, odebírání materiálu pomocí gravírovacího pera na skleněném podkladu a budou mít také možnost vygravírovat si portrét nebo vytvořit návrh podle vlastní představy. Vyrobené produkty si pak s sebou mohou odnést domů.

Projekt design lidem je zaměřen na současného diváka v různých věkových kategoriích a jeho základem je především práce s představivostí a rozvojem jednotlivých aspektů zručnosti. Cyklus odborných přednášek bude vždy rozdělen do několika fází. Tou první je odborná přednáška na dané téma – seznámení posluchače s přehledem současné tvorby, prezentace produktů z českého i mezinárodního prostředí.

Ve druhé části bude účastníkovi představen materiál a technika samotná, u náročnějších technik také bezpečnost práce při jednotlivých postupech. Po seznámení se s postupy, se v třetí fázi provedou zkoušky materiálu a následně jednotlivci vytvoří vlastní design výrobku.

MgA. Lubomír Šurýn: Od roku 2007 působí v ateliéru Designu skla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Ve svých pracích se nejprve zabýval technikou rytého skla, během dalšího prohlubování sklářských dovedností se seznámil s hutním foukáním skla a tvarováním a foukáním skla nad kahanem. Poslední práce jsou zaměřeny především na technologii spékání a lehání skla, doplněné broušením či rytím.

Přednáška je přístupná pro veřejnost zdarma. Cena následného workshopu je 149 Kč.  

Další informace naleznete na www.zlin-design.cz a www.zlinskyzamek.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám