Hlavní obsah

Cyklistický závod Vařákovy paseky se blíží

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctý ročník populárního závodu horských kol se pojede první červnovou sobotu (tj. 4. června). Úkolem soutěžících je pokořit trať v délce devětatřiceti kilometrů.

Foto: Ludmila Brousilová

Cyklistický závod Vařákovy paseky 2015, jen pár metrů do cíle

Článek

Cyklistický závod s názvem Vařákovy paseky patří v obci Horní Lideč již k tradičním sportovním akcím. Pravidelně se jezdí začátkem léta, a ani v letošním roce tomu nebude jinak. Závod, který z převážné části vede v horském terénu, odstartuje první červnovou sobotu.

Stejně jako v uplynulých ročnících organizátoři připravili pro sportovce různě náročné trasy. Na start se tak mohou postavit děti mladší čtyř roků, ale také jejich babičky nebo dědečci, kteří je na soutěž dovedou. Jen pro chlapce a děvčata je vytvořeno deset kategorií, ve kterých mohou poměřit své síly. Připravena pro ně bude trasa v okolí základní školy a sportovního areálu. Dětský závod začíná patnáct minut po desáté hodině.

Podstatně náročnější budou závody pro muže a ženy starší patnácti let. Účastníky závodu pořadatelé rozdělí do čtyř věkových kategorií v případě mužů a do tří věkových kategorií u žen. Cyklistky a muži starší padesáti let budou zajíždět trať v délce jednadvacet kilometrů, na ostatní závodníky čeká téměř jednou tak dlouhý závod.

„Vyjíždí se ze sportovního areálu kolem školy, dále směrem na místní „baráky", Lačnov a Vařákovy paseky. Cyklisty čeká stoupání k vysílači přes Vařákovy paseky až na Bařiny. Tam se trať vrací zpět. Nejprudší stoupání z celého závodu čeká na jezdce právě při zpáteční cestě" vysvětluje za organizátory Pavel Petrůj.

Závod Vařákovy paseky odstartuje v deset hodin dopoledne ze sportovního areálu v Horní Lidči. Registrace závodníků začíná o hodinu a půl dříve na stejném místě. Nezbytností je přilba, bez které nelze na soutěžní trať vyjet. „V každé kategorii budou vyhlášeni vždy tři nejlepší závodníci. Zvlášť ještě budou vyhlášeni tři nejrychlejší muži a ženy,” dodal Pavel Petrůj.

Soutěž spadá do kategorie půlmaratonu. Klasický maratón měří padesát kilometrů, kolem sta kilometrů už měří delší maratón. Cyklistický závod Vařákovy paseky je součástí Valašskokarpatské cyklotour, která zahrnuje osm soutěžních kol. Nově se do série závodů včlenila Vsetínská padesátka, která se pojede začátkem září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám