Hlavní obsah

Cvičení hasičů v Uherskohradišťské nemocnici reagovalo na výskyt vysoce nakažlivé nemoci

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Uherskohradišťské nemocnici zasahovali hasiči. Naštěstí pouze v rámci taktického cvičení Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, které se týkalo výskytu vysoce nakažlivé nemoci.

Foto: Irena Bucharová
Článek

Na pohotovost Uherskohradišťské nemocnice přišla pacientka, která se před dvěma dny vrátila z pracovní cesty do Zambie. V této zemi právě propukla epidemie vysoce letální horečky Lujo. Ošetřující lékařka podle příznaků okamžitě pojala podezření na vysoce nakažlivé onemocnění, proto okamžitě kontaktovala lékařku ústavní hygienické a epidemiologické služby.

Následně se "rozjela" kola všech dalších postupů. Lékařka po potvrzení podezření předala informace Krajské hygienické stanici, která povolala hasiče pro zajištění dekontaminace osob. Potud vymyšlený námět, posléze již reálné cvičení.

„Hasiči si společně s lékaři a zdravotníky nemocnice ověřili celou řadu praktických skutečností. Například koordinaci jednotky s operačním střediskem nebo činnost při výskytu vysoce nakažlivé nemoci, použití osobních ochranných prostředků či připravenost personálu nemocnice na výskyt vysoce nakažlivé nemoci v areálu,” uvedl obchodně správní náměstek nemocnice Ing. Jan Hrdý.

Cvičení bylo v závěru zkomplikováno ostrým výjezdem cvičící jednotky hasičů k reálnému požáru, přesto vedení nemocnice i velitel hasičů vyhodnotili celou akci jako velmi zdařilou. Uherskohradišťská nemocnice je již nyní spádovou nemocnicí pro infekční pacienty z regionu, od ledna příštího roku v ní bude jediné lůžkové infekční oddělení ve Zlínském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám