Hlavní obsah

Cukrové slavnosti a bohatou zábavu nabídne zámek Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tuto sobotu 6. října pořádá zámek Loučeň oblíbenou akci nazvanou Cukrové slavnosti se sklizní z exotického stromu zvaného bonbónovník a bohatým doprovodným programem: pohádkami pro děti a vystoupením hudebních skupin a tancem. O historii cukru se dovíte v Muzeum cukrovarnictví v Dobrovici.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Cukrové slavnosti slaví zámek Loučeň letos  již potřetí  spolu s Muzeem cukrovarnictví v nedaleké Dobrovici. Dopoledne v Muzeu v Dobrovici se můžete seznámit s historií vzniku a výroby cukru a  těšit se např. na mažoretky, oživlá strašidla, nebo dekorační vykrajování ovoce a zeleniny pro slavnostní tabule a odpoledne na Loučeni se zúčastnit slavností.

Od desáté hodiny nabídne zámek sladké speciality z celého Česka: valašské frgály, lázeňské oplatky, hořické trubičky, štramberské uši, polabské řepánky, nebo litomyšlské pralinky. Mezi nimi bude v jedné z mnoha soutěží na slavnosti vybírat porota složená z návštěvníků tu nejchutnější a nejvzhlednější pochoutku.

„Kdyby se Česko prezentovalo v zahraničí svými sladkostmi, nejspíš by byly vybrány přesně ty sladké pochoutky, které budou k dostání na našich zámeckých Cukrových slavnostech,“ ohodnotil sortiment sobotních slavností Jiří Senohrábek, manažer zámku.

Sklizeň bonbónovníku

Vrcholem Cukrových slavností bude sklizeň z exotického bonbónovníku  od 15. hodiny. „Pět dní před plánovanou sklizní jsme přesně spočítali všechny plody a příznivce naší soutěže nechali hádat v soutěži na našich facebookových stránkách, kolik jich asi bude. Kdo se nejvíc přiblíží skutečnosti, odnese si nejen část sklizně, ale i originální polštář na sladké sny,“ řekl Jiří Senohrábek.   

Také hrané scénky a pohádky budou tentokrát spojené se sladkými lahůdkami: hned po poledni se na zámeckém nádvoří odehraje scénka o tom, jak Tataři křesťanům uši utínali. Tato historická legenda, částečně založená na pravdě, dala prý vzniknout právě nezaměnitelným štramberským uším. Mistrová cukrářka pak o hodinu později prozradí recept na  výrobu pralinek, kde jsou téměř veškeré postupy příprav takřka přesně obráceně, než při výrobě běžné čokolády.

Ve 14 hodin mohou nejen děti sledovat v amfiteátru na zámku pohádkový příběh Jak se peče pohádka a  v 15.30 hodin ho vystřídá  pohádkový evergreen – Perníková chaloupka. Chaloupka Ježibabičky, jak něžně přezdívají babě Jaze na Loučeni, ovšem nebude jen ke koukání, perníkovou chaloupku budou moci také zdobit.

Zapějí Ďáblovi drobečci

Na Cukrových slavnostech se bude také zpívat – v programu vystoupí skupina Ďáblovi drobečci nebo také tančit v ryze moderních rytmech: hip hopu nebo street dance.

Na programu je také tento rok celá řada soutěží  pro rodinné týmy. „Je přirozené, že odměny pro vítěze soutěží budou sladké,“ dodal manažer zámku Jiří Senohrábek.  

Cukrové slavnosti pro  milovníky všeho sladkého nachystal zámek Loučeň, který byl dlouhá léta sídlem Thurn–Taxisů, zakladatelů českého cukrovarnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám